Alexia i Paredes: "No hem pogut ser només futbolistes"

Les dues futbolistes han atès els mitjans a Suècia per a explicar en nom del vestuari tot el que ha passat aquest últim mes i quina és la situació actual a la selecció espanyola

Alexia i Irene celebrant el Mundial

Alexia i Irene celebrant el Mundial / JOSE BRETON / AFP7 / EUROPA PRESS

Maria Tikas

Alexia Putellas i Irene Paredes han comparegut davant els mitjans a la prèvia del primer duel de la Nations League contra Suècia, per petició seva, per a explicar en nom del vestuari tot el que ha passat durant l'últim mes i quina és la situació actual a la selecció espanyola.

La primera intervenció d'Alexia

"Nosaltres havíem reclamat que ens escoltessin durant bastant de temps, perquè havíem detectat que durant diverses dècades hi havia una discriminació sistemàtica cap al futbol femení. Ahir feia un mes des que vam guanyar el Mundial i van succeir uns fets inadmissibles. Va ser la gota que va fer vessar el got. No volíem seguir per aquest camí. Tolerància zero per Jenni, per nosaltres i per no marcar precedents. Després van anar passant una sèrie de fets. Hem tret comunicats explicant tot el que ha succeït i el nostre pensament. Hi ha una víctima. És l'única persona que no ha provocat res del que ha succeït. Les companyes hem estat amb ella des del principi. Fa una setmana que dormim quatre hores per les reunions que estem tenint. Hi ha una reunió amb la Federació i el CSD a la qual vam anar-hi cabrejades. Una reunió que marcarà un abans i un després i confio que els acords faran que el nostre esport i la societat sigui molt millor".

Els motius per a acudir finalment a la concentració

Irene Paredes: "No volíem venir, ens van obligar a venir i acceptem tenir unes reunions. A partir d'aquí, també prenem la decisió de quedar-nos. Entre les coses que es van acordar una va ser no ser sancionades. No ens quedem per estar a gust, sinó perquè creiem que és el que hem de fer perquè els acords es tirin endavant. Sabem que les coses necessiten un temps, però els prenem la paraula i es van comprometre a això. Som conscients que s'estan produint ja".

Les peticions de les futbolistes

Alexia Putellas: "No posem ni traiem a ningú, simplement denunciem i demanem a la Federació que hi hagi tolerància zero davant persones que hagin aplaudit o incitat un abús. A partir d'aquí, és la Federació qui mana. La nostra feina és jugar i marcar gols. Entenc que aquest tema ja no és esportiu i ja va molt més. El que va viure Jenni no es pot tolerar. És simplement el que demanem. La Federació ens ha escoltat, estan investigant i hi ha un procés judicial obert".

L'acord

Alexia Putellas: "Si això ha fet que les dones tinguin una guia, haurà valgut la pena. La reunió que vam tenir la definiria com una part per al cas de Jenni, on deixem clar que els protocols i la Federació van fallar i aconseguim alguns acords, i l'altra per a evitar les sancions per a les jugadores que no volien acudir a la convocatòria. També arribem a acords per a la comissió mixta, per als protocols amb una Federació molt més transparent...".

Irene Paredes: "Se'ns nota a la cara. Fa temps que dormim molt poc. L'única cosa que volem nosaltres és jugar a futbol en unes condicions dignes i que ens respectin. Fins ara ha estat impossible. Per això estem intentant i demanant canviar coses. Volem dedicar-nos només a jugar. No volem estar pendents de si el sistema funciona o no. No volem estar sense suports. Ara quan ha entrat el CSD ha entrat de forma molt contundent i s'agraeix, però han arribat tard. Esperem que no torni a passar, però si passa que estigui tothom preparat. Estem cansades i hi ha coses que sabem que ja s'estan millorant, però la llum al final del túnel no es veu encara. Ara tenim l'altaveu per a poder fer-lo. Hi ha moltes dones que estan patint casos similars".