Doble victòria a Göteborg

Espanya s'emporta els tres punts 'in extremis' a Suècia (2-3) en un partit que va ser més que un partit

Athenea, Eva Navarro i Mariona, de penal, van neutralitzar els gols d'Eriksson i Hurtig

Les jugadores de la selecció posen amb el braç amunt en suport a Jennifer Hermoso

Les jugadores de la selecció posen amb el braç amunt en suport a Jennifer Hermoso / PRENSA RFEF

Maria Tikas

Se acabó. Our fight is the global fight’. Missatge a Europa i al Món en un partit que va ser més que un partit i que va ser una doble victòria (2-3) d'Espanya. Les futbolistes de les seleccions sueca i espanyola es van unir, a l'estrena de la Nations League, per a mostrar una poderosa pancarta en suport a Jenni Hermoso i en contra d'un sistema que ha maltractat el futbol femení. La lluita de la Roja és la lluita de totes. En això mai hi ha hagut ni hi haurà colors ni banderes.

Unides per la lluita

Tota la prèvia del partit va girar entorn a això. Cartells de l'afició sueca de ‘Estem amb vosaltres, Jenni i La Roja’, aplaudiments quan van sortir a escalfar -més que a les seves pròpies jugadores- i canyelleres de les internacionals espanyoles, que van aixecar el puny a la foto oficial de l'onze, amb el ’10’ de la davantera madrilenya i el ‘se acabó’.

Quan va començar a rodar la pilota, no obstant això, tots els ulls van estar posats en ella. Tenien ganes de jugar a futbol, encara que les espanyoles, que han passat més temps aquests últims dies en reunions telemàtiques i presencials que entrenant, arribaven esgotades físicament i mentalment i amb només un parell de sessions de preparació. “Som professionals i ho donarem tot”. I així va ser.

El primer onze de Montse Tomé -que es va abraçar amb el seu cos tècnic en el seu debut en la banqueta- va ser de gala, malgrat algunes absències per lesió com la de Paralluelo, Codina o Alba Redondo, titulars les tres a la final del Mundial. Aleixandri i Lucía García tornaven a disputar un partit amb Espanya un any després. La primera, formant parella en l'eix de la saga amb Paredes, que recuperava el braçalet. I la segona, de punta, acompanyada per Athenea en la dreta i Mariona a l'esquerra. Tere Abelleira, Aitana i Alexia formaven trident en la medul·lar i Ona Batlle i Olga, propietàries dels laterals.

UEFA Women's Nations League - Sweden vs Spain

Alèxia i Irene Paredes celebrant un dels gols / Bjorn Larsson Rosvall

Cadascuna amb les seves cartes

Va arrencar fort Suècia, amb una primera possessió assajada que va buscar el desmarcatge de Blackstenius per a sorprendre la defensa de la Roja, que en aquesta ocasió lluïa la segona equipació, blava. No va aconseguir travessar el mur, va buidar bé Paredes i va tirar endavant amb la pilota Aleixandri.

Cada equip va ensenyar les seves cartes des de l'inici, sense cap clar dominador. Espanya construïa des de darrere, amb toc i possessió, i es va anar trobant còmoda a poc a poc. Alexia va fer aixecar a l'afició del Gamla Ullevi amb un túnel a Björn. Aitana i Athenea van buscar el primer però ho va evitar Musovic en totes dues ocasions. I els centres d'Olga i Mariona, omnipresent, no van trobar rematadora. Li faltava precisió en els últims metres i també consistència a la Roja.

Eriksson... I Athenea

Suècia va jugar a tot el contrari. Amb passades en llarg, traient partit de la seva superioritat física i velocitat, i buscant l'esquena de les laterals en les contres. També, per descomptat, va aprofitar la seva millor arma, la pilota aturada. I així va arribar el primer gol del partit. Servei de cantonada de Asllani que va rematar, lliure de marca, una Eriksson que celebrava les seves cent internacionalitats i que es va emportar el rugit de tot l'estadi.

Va respondre Espanya, pocs minuts després, amb un gol per a tornar a començar. L'autora va ser Athenea, amb un xut des de la frontal i un error de Musovic, que va calcular malament el rebot i va enviar la pilota al fons de la xarxa. Alexia va ser la primera a abraçar a la càntabra en la celebració i tot seguit es va afegir la resta, deixant una imatge d'unió de grup sobre la gespa del Gamla Ullevi. El duel va marxar al descans amb empat, encara que Cata Coll va evitar, amb una parada providencial, el segon de Suècia.

Va créixer Alexia, va créixer la Roja

Va sortir molt millor la selecció espanyola en el segon temps, ensenyant les dents i dominant. Van tenir a les seves botes el segon Lucía, amb un xut enverinat que va sortir per poc, i Athenea, que va recordar a Göteborg a la seva millor versió. També Aitana i Mariona, que es van topar amb una gran Musovic i es van quedar amb la mel en els llavis.

Va coincidir aquest pas endavant d'Espanya amb els millors minuts d'Alexia, que es retrobava amb l'estadi en el qual va conquistar la primera Champions del Barça, des que va tornar de la lesió. Va elevar el llistó la de Mollet amb passades filtrades entre la defensa sueca que només ella veu i portant la batuta del joc, amb desequilibri, desimboltura i més atrevida i sense por.

UEFA Women's Nations League - Sweden vs Spain

Mariona xutant el penal que va donar la victòria a Espanya / Adam Ihse

Victoria 'in extremis'

Només va sofrir, la Roja, durant uns minuts en els quals Suècia va agafar confiança i va atacar sense pietat l'àrea de Cata. Van defensar bé Paredes, Aleixandri i la resta de l'equip, que no va dubtar a baixar a ajudar. Va agitar la banqueta Tomé i va treure a una Eva Navarro que va entrar i va besar el sant. Va anotar el segon la murciana amb un xut en tota l'esquadra per a avançar a Espanya. Una fuetada amb l'esquerrana després d'una gran retallada.

Com va passar en la semifinal del Mundial, va empatar Suècia -amb gol de Lina Hurtig- quan Espanya ja es veia campiona. Però la sort va tornar a estar de la seva part i la col·legiada va assenyalar penal per una falta de Ilestedt sobre Amaiur i va transformar Mariona, la de sempre, amb un xut ajustat. Durant noranta minuts, la primera i la segona del Món -ambdues estrenaven posició en el rànquing FIFA, ens van fer tornar a gaudir del futbol i l'espectacle.