La Tramun fa 25 anys en forma

La prova omple els voltants de Fontajau d’un ampli ventall de ciclistes i aficionats. Hugo Drechou revalida la victòria de l’any passat amb dificultats i Txell Figueras no té rival en categoria femenina

Hugo Drechou, en el moment que creua la línia de meta

Hugo Drechou, en el moment que creua la línia de meta / Marc Martí Font / Ma

Guillem Camps

La Tramun ha celebrat aquest cap de setmana la 25à edició certificant el seu bon estat de salut i consolidant-se com una prova transversal que atrau un gran ventall d’aficionats i practicants del ciclisme de muntanya, des del més petits que tot just s’inicien fins als professionals. Això és podia veure ahir en l’esplanada de Fontajau, on més enllà de la competició esportiva, el públic i els participants van convertir el recinte en el centre neuràlgic del BTT de les comarques gironines.

I es que la Tramun és una de les proves amb més caràcter de la província pels amants dels corriols en plena natura. L’edició d’aquest any presentava un recorregut d’allò més atractiu tant en la La Tramun XCM com en la Tramun XCC. La primera, només apta pels més experts, comptava amb una distància de 81 quilòmetres i 2.300 metres de desnivell positiu. Amb inici a Sant Esteve d’en Bas, els ciclistes havien d’afrontar una primera part especialment dura per la Serra de Finestres, mentre que a partir d’aquí la duresa ja anava minvant, per afrontar els últims quilòmetres de descens fins a la línia de meta de Fontajau. Al llarg del recorregut, hi havia distribuits fins a set punts d’avituallament, l’últim dels quals a Santa Afra, des d’on els participants ja havien d’exprimir-se al màxim per marcar el millor registre possible a la meta. Especialment durs van ser els últims quilòmetres pels ciclistes que es disputaven la victòria, que va ser més disputada del que es podria preveure en un inici per la duresa del recorregut. Les últimes referències de Santa Afra feien pensar en un final pràcticament d’infart, però al capdavall el ciclista de la Catalunya Nord, Hugo Drechou, que ja es va imposar en la passada edició, va arribar en la recta de Fontajau amb una clara avantatge respecte als seus dos principals perseguidors, l’alemany Martin Frey i l’estonià Peeter Pruus, que es van quedar a 20 segons i 1 minut respectivament de Drechou. Una mica més tard va arribar a Fontajau l’ídol local, Guillem Cassu, que malgrat el seu bon paper no va poder lluitar pel podi.

Al cap d’una hora que arribessin els primers classificats masculins i mentre es començava a notar la flaire de la brasa de l’espai de restauració, l’speaker avisava al públic que la líder femenina, Txell Figueras, ja encarava els últims quilòmetres. La gironina arribava a meta sense oposició en la seva categoria amb un temps de 5 hores i 51 minuts.

Hores abans havia creuat la línia de meta Gil Sanchez, el primer classificat de la Tramun XCC, i la quitxalla que havia realitzat la Tramun Kids, amb distàncies que anaven des del 500 metres, pels prebenjamins, fins a l’últim tram de 17,5 quilòmetres de la Tramun XCM, en el cas de la categoria infantil.