La febre pel Girona fa bullir Montilivi

L’espectacular trajectòria d’aquest curs duu més públic que mai a l’estadi en els primers set partits disputats: 12.539 aficionats de mitjana i cap entrada per sota dels 11.500 espectadors

La tribuna de Montilivi, plena dilluns passat contra l’Athletic.

La tribuna de Montilivi, plena dilluns passat contra l’Athletic. / Marc Martí Font

Jordi Roura

Jordi Roura

«El Girona representa una gran propaganda per al nostre campionat alhora que planteja una revolucionària rebolcada al futbol català, ja que marxa per sobre del Barça, no només a la taula, també en el joc», escrivia ahir Alfredo Relaño al diari As. I és que, esportivament, dilluns, l’equip de Míchel va sumar un punt però segurament hi va guanyar molt més: seguir emocionant no només la seva pròpia afició, si no també, molts amants d’aquest esport que han trobat en els blanc-i-vermells un futbol que reconforta i reconcilia. El Girona és, per mèrits propis, l’equip de moda i passi el que passi al final de lliga això ja no li traurà ningú. És una febre que no té aturador, que fa bullir Montilivi com mai i que duu més gent a l’estadi que en cap de les altres tres temporades a Primera. Superats els set primers partits de local, la mitjana d’assistència se situa en 12.539 espectadors, molt per sobre dels 10.776, els 10.144, i els 11.038 que hi havia després de les set jornades inicials del curs passat i del 2018/19 i del 2017/18.  

Perquè aquest Girona enganxa tant que ja ni els horaris, sovint lamentables, en què LaLiga li programa els partits, afecten l’assistència a Montilivi (aquesta temporada, tres dissabtes a les dues, un divendres a les nou, un dilluns a les nou, un dissabte a 2/4 de 7 i un diumenge a les 7). L’últim exemple va ser en el darrer partit contra l’Athletic. Segona millor entrada de la temporada amb 13.123 espectadors, entrades esgotades i els seguidors, tot i l’empat, sortint del camp amb ganes de tornar-hi. Per sort, dissabte (a les dues) ve el València i la previsió és que torni a haver-hi ambient de gala. De moment el rècord del curs, i també històric dels quatre cursos a l’elit, se l’emporta la visita del Reial Madrid a primers d’octubre, amb 14.184 persones, fregant un ple que se situa gràcies a l’ampliació de l’estiu passat, amb una grada superior al gol sud, en els 14.642 espectadors. És destacable, també, que en cap dels set partits jugats fins ara de local el Girona ha dut menys d’11.500 aficionats a la grada. La pitjor entrada va ser contra el Mallorca (5-3), amb 11.511. No és descabellat pensar que el club pot batre rècords aquest any perquè encara han de passar per Montilivi rivals amb pedigrí com l’Atlètic de Madrid, el Sevilla, el Betis, la Reial Societat i el Barça.

Aquesta tendència a l’alça ja es va donar la temporada anterior, la del retorn a Primera després del descens el maig de 2019. Aleshores la mitjana dels set primers partits va ser de 10.776, per sobre dels 10.144 de la campanya 2018/19, la del descens. L’estrena a l’elit ja va dur un «boom» important pel futbol a Girona. El primer partit contra l’Atlètic (2-2) va posar 11.342 persones a l’estadi, que estrenava grades al gol nord i a Preferent, per a una capacitat de 13.500. Aquella lliga, però, encara es veien moltes entrades per sota dels 10.000 espectadors, o menys. Un Girona-Alabès, per exemple, va dur només 7.316 persones a l’estadi. I el curs següent, un Girona-Rayo té el rècord negatiu dels quatre anys a Primera amb només 6.482. Val a dir que aquell dissabte d’octubre de 2018 diluviava sobre la ciutat.

Assistència de públic a Montilivi a Primera Divisió

7 primers partits

Salt de qualitat

El salt de qualitat, respecte el públic, és espectacular. No fa pas tant, a Segona, la mitjana d’assistència el curs 2016/17, el de l’ascens, es va situar en 5.481 persones, mentre que un any abans, també a Segona, la xifra s’havia quedat en 5.131. Pràcticament els números s’han més que doblat. I tot plegat coincideix amb el «boom» de la nova botiga de la Rambla, que ajudarà a que el club facturi més d’un milió d’euros en samarretes aquesta campanya.

La febre per veure el Girona, a més, arriba en una ciutat que té tres arguments esportius més de Primera. El retorn a l’ACB va provocar també una gran falera per anar a Fontajau, que manté la mitjana d’aforament en un 92% i que sovint frega el ple en els partits del Bàsquet Girona. L’Spar Girona, que una vegada més aspira a tot, també sol posar bones entrades al pavelló, mentre que el Girona a l’OK Lliga, una competició menys mediàtica, sol tenir uns 250 espectadors de mitjana. Tots sumen a l’hora de fer bandera d’aquell orgull gironí que va fer fortuna fa uns anys.

Abans d’acabar l’any per Montilivi hi han de passar el València (dissabte) i l’Alabès (dilluns 18, 21h). La primera setmana de gener (dies 2, 3 o 4) hi arribarà l’Atlètic de Madrid, per tancar la primera volta. En bàsquet ACB han de venir a Fontajau encara aquest 2023 l’Andorra (dissabte), el Joventut (diumenge 17) i el Baskonia (dissabte 30). L’Uni, partits europeus a banda, rebrà el Ferrol (diumenge). l’Estudiantes i el Gernika.