Kindi Ba, un judoka campió d’Espanya forjat a Fontajau

El saltenc va assolir el seu màxim èxit esportiu amb el Campionat d’Espanya Absolut al desembre

Va descobrir per casualitat el judo mentre practicava gimnàstica al col·legi

Kindi Ba, campió d'Espanya absolut de judo

Kindi Ba, campió d'Espanya absolut de judo / Marc Martí Font

Jofre Amargant Bosch

Jofre Amargant Bosch

Kindi Ba (Salt, 2003) va proclamar-se campió d’Espanya Absolut de judo en la categoria -81 kg el 2 de desembre a Pamplona. Un títol que marca un abans i un després a la carrera esportiva del jove judoka. Ba es consagrava com una referència estatal de l’esport, feia el pas definitiu per passar de ser un talent emergent a una realitat. Ha significat un canvi de mentalitat en el saltenc: «Guanyar el Campionat d’Espanya Absolut m’ha fet obrir els ulls, saber que ho pots aconseguir. Havia anat dues ocasions en aquest campionat i me n’havia anat a la primera ronda cap a casa. Ha sigut un punt de calma, de saber que vas pel bon camí».

Kindi Ba, un talent del judo nascut a Salt

Kindi Ba, un talent del judo nascut a Salt / Marc Martí Font

La medalla confirmava les sensacions i el treball sigil·lós a l’ombra, recollir el premi de la disciplina dels últims anys. Causalitat més que casualitat, reconeix en Kindi: «Si tu estudies, aproves. Si tu entrenes bé, treus resultats. Si fas les coses bé, els èxits venen, no és cosa d’un any bo. He fet les coses bé. Molt ordre, molta disciplina, bons entrenaments, bona tècnica... I d’això ha sigut el fruit d’aquest any, que podria ser més. Per exemple, una medalla internacional també estaria bé, però això em demostra que encara no estic per poder arribar-hi, només que estic molt a prop d’aconseguir tot el que vull». 

Un amor inesperat

Si els èxits es deuen a l’esforç, els inicis en el judo d’en Kindi són totalment fruit d’una coincidència d’espai i temps. Està en el lloc i en el moment indicat el va fer canviar la roba de la gimnàstica per enfundar-se per primera vegada el judogi, reconeix el gironí: «En el meu col·legi de Salt feien una campanya de promoció de l’esport. Jo vaig començar fent gimnàstica, que es feia en el mateix edifici que el judo. Al final del primer trimestre, vaig canviar a judo, que es feia en el pis de dalt».

Kindi Ba durant una demostració a Fontajau

Kindi Ba durant una demostració a Fontajau / Marc Martí Font

Allà va conèixer el seu primer entrenador, que el va captivar i endinsar a poc a poc i sense punt de retorn en el judo: «Em va agradar molt la seva manera de pensar, la seva idea de campió i disciplina. Això va ser el que em va enamorar i em va fer addicte al judo». En un d’aquells entrenaments acabaria coneixent en Jaime Salas, figura clau en el Girona-Judo. Va ser el punt de partida dels èxits d’en Kindi. Primer Campionats locals, llavors provincials i autonòmics, fins a arribar al títol de Campió d’Espanya absolut aquest 2023.

Èxit compartit

Qui t’acompanya durant el patiment i la solitud de la preparació, també t’ha d’acompanyar el dia dels premis. I si algú és especialment atent a l’hora d’agrair el guiatge, és en Kindi. Segur que bona part d’aquests valors els ha après mentre aprenia i practicava judo. Ara que apuja el llistó i es marca objectius més ambiciosos, vol que l’acompanyin els de sempre, que l’èxit sigui compartit. Fins i tot el seu somni esportiu més gran és amb els germans Salas pel mig: «El meu somni seria ser campió olímpic amb l’ajuda del Jaime i en José. M’emplenaria molt. M’agradaria molt treure una medalla d’or o una medalla acompanyat amb els germans Salas».

De moment, aquest horitzó queda lluny. Fidel al treball que l’ha portat fins aquí, que durant un temps va haver de compaginar fent peripècies amb els estudis, en Kindi ja té els objectius marcats per al pròxim any. «En el punt de mira tinc treure una medalla a l’Europeu sub-23», reconeix el judoka.