Girona tanca les dutxes de piscines i equipaments esportius

Les mesures de l’Ajuntament de Girona per combatre la sequera afectaran als quatre clubs d’elit de la ciutat, que ja promouen restriccions

Laia Palau, Stefi Batlle, Lluc Salellas, Sergi Cot, Delfí Geli i Eduard Recio.

Laia Palau, Stefi Batlle, Lluc Salellas, Sergi Cot, Delfí Geli i Eduard Recio. / MARC MARTÍ

Tatiana Pérez

Tatiana Pérez

Girona s’avança al pla d’emergència per sequera del Govern de la Generalitat de Catalunya i aposta per tancar les dutxes de les piscines i els equipaments esportius municipals, amb l’única excepció dels dies de partit, a partir de la setmana que ve. D’aquesta manera, tant els equips de base i amateurs com professionals, no podran dutxar-se després dels entrenaments. Així doncs, les mesures de l’Ajuntament de Girona, que s’han adoptat en el marc del Comitè Municipal d’Emergència per a la Sequera de Girona, per combatre la crisi de l’aigua afectaran de ple als quatre equips de la ciutat que competeixen a l’elit: el Girona FC, l’Uni Girona, el Bàsquet Girona i el Girona CH. En tots els casos, les entitats ja fa setmanes que promouen les restriccions entre els seus esportistes amb l’objectiu de sensibilitzar i reduir el consum.

Pel que fa a les piscines, l’aigua de les dutxes dels vestidors romandrà tancada, però es mantindran obertes les dutxes de platja per poder treure’s el clor. De la mateixa manera que continuaran obertes les dutxes dels vestidors de la Devesa, tenint en compte que les instal·lacions formen part del Pla Fred per als sensesostre. En les excepcions en què l’aixeta segueixi oberta, el consistori hi posarà brides per reduir el flux d’aigua. A més a més, s’estan acabant d’electrificar els dos nous pous que hi ha a la zona del Sitjar per poder disposar d’aigua addicional i s’està treballant cooperativament amb els municipis veïns -sobretot, de CATSA.

Una brida en una de les aixetes de Fontajau.

Una brida en una de les aixetes de Fontajau. / MARC MARTÍ

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, han presentat aquest matí al pont de Pedra les mesures per reduir el consum d’aigua amb l’objectiu d’«intentar garantir-ne l’accés per a tothom durant el màxim temps possible». Els han acompanyat el president del Girona FC, Delfí Geli; la directora esportiva de l’Uni Girona, Laia Palau; la CEO del Bàsquet Girona, Stefi Batlle; i el president del Girona CH, Eduard Recio.

«Ens trobem en un moment que exigeix molta responsabilitat als gironins i gironines amb l’ús de l’aigua. Hem d’intentar gastar-ne el mínim possible en el nostre dia a dia, també als equipaments municipals», ha dit Salellas.

Per la seva part, Cot ha comentat que «l’objectiu és estar preparats per als propers mesos, perquè el diagnòstic no és bo». Durant les darreres setmanes s’han estat fent proves per baixar la pressió a la xarxa, però aquesta la mesura encara no s’ha instaurat perquè comporta una «complexitat tècnica» i s’ha d’avaluar.

La col·laboració dels clubs

L’Ajuntament de Girona ha comptat, en tot moment, amb la col·laboració dels principals equips de la ciutat. Tenint en compte que l’Uni Girona i el Bàsquet Girona treballen a Fontajau i el Girona CH ho fa al pavelló de Palau II -ambdós equipaments són municipals-, les jugadores i jugadors es veuen afectats de ple per les restriccions i, de fet, ja fa dies que segueixen les mesures del consistori sense dutxar-se després dels entrenaments. Únicament ho fan els dies de partit.

No es poden fer servir les dutxes de les equipacions esportives.

No es poden fer servir les dutxes de les equipacions esportives. / MARC MARTÍ

El Bàsquet Girona també fa ús del pavelló Ramon Sitjà, que no és municipal, per als equips de base i Batlle revela que «hi hem aplicat les mateixes mesures». «Intentem conscienciar. A part de les brides, que tot Fontajau està ple de brides, també fem servir licra», afegeix.

Palau assegura que «és una mesura de pedagogia per començar a prendre consciència que la situació és molt greu». «No ho trobo cap drama, per res del món. Entre tots, hem de fer un exercici de responsabilitat. Les jugadores ho han acceptat súper bé».

L’hoquei també ha assumit les mesures sense resignar-se. «La primera reacció dels jugadors va sobtar perquè hi havia la idea que a casa trigues més temps per dutxar-se, però de seguida se n’han adonat de la realitat», manifesta Recio.

El Girona FC, un cas a part

En el cas del Girona FC, com que té la concessió de l’estadi de Montilivi, és el propi club qui s’encarrega de regular l’aigua i prendre mesures per consumir-ne menys. Geli ha comentat que la gespa del camp necessita «poca ajuda de rec perquè hi ha molta humitat a la zona i, a més a més, l’estadi disposa d’un pou propi per evitar fer servir l’aigua de la ciutat». El primer equip sí que pot dutxar-se als entrenaments -majoritàriament a La Vinya-, i no només als partits, però s’han pres mesures per reduir considerablement l’aigua que es gasta de la qual se’n té un control acurat amb un sistema per mesurar els litres així com una limitació del temps a la dutxa. A la base, els blanc-i-vermells fa temps que s’han avançat a les mesures de l’Ajuntament de Girona i els jugadors i jugadores no poden dutxar-se ni als entrenaments ni als partits. Sí que ho poden fer els rivals, però, en el cas dels encontres. Torres de Palau, Riudarenes i Vilablareix són municipals.