Mor als 90 anys Joan Casals, l'icònic Avi del Barça

L'històric aficionat blaugrana, que es va fer popular quan el 1984 va començar a anar al Camp Nou emulant al personatge creat pel dibuixant Valentí Castanys

Mor als 90 anys Joan Casals, l'icònic Avi del Barça

Mor als 90 anys Joan Casals, l'icònic Avi del Barça / ARXIU IGNASI PAREDES (SPORT)

Francisco Cabezas

Va haver-hi un moment en què a Joan Casals (Guardiola de Berguedà, 1933) allò de la fama el va superar. Cada vegada que acudia al vell Camp Nou, vestit amb la seva samarreta minúscula, els seus pantalons curts, la seva bandera blaugrana i la seva barretina, tot aquell que es creuava per l'esplanada de l'estadi volia fotografiar-se amb ell. Dir-li alguna cosa. O, simplement, abraçar-se a la seva panxa o tocar la seva blanquíssima barba. Joan, sempre afable amb qui se li acostava, mai deia que 'no'. Era la seva responsabilitat, pensava. I consegüentment la vivia.

Joan Casals, que en els últims temps ja anava en cadira de rodes i que, davant les creixents dificultats de mobilitat, havia deixat d'acudir als partits del Barça des de fa un lustre, ha mort aquest dimecres als 90 anys, segons ha avançat TV3 entre missatges de condolença de diferents penyes del Barça que han volgut homenatjar tan icònica figura.

Un personatge de còmic, aquell Avi del Barça creat pel dibuixant Valentí Castanys en la revista d'humor esportiva 'Xut!', va acabar marcant el segon tram de la vida de Joan Casals, qui va créixer pensant que seria forner per a acabar formant part de l'imaginari blaugrana.

El Gamper de 1984

En el trofeu Joan Gamper de 1984 Casals va acudir per primera vegada al Camp Nou vestit amb aquest estret uniforme del Barça, la bandera i la barretina que van configurar al costat de la seva barba blanca el personatge en carn i os amb el qual havia somiat Castanys. Tenia ja 50 anys, però encara tenia dècades per davant per a convertir-se en l'aficionat més popular. La seva presència en els actes de Penyes i viatges va ser notable.

Solia recrear-se amb l'anècdota del dia quan es va afaitar la barba, després que el Barça de Rijkaard aconseguís la seva segona Champions a París el 2006. Era la seva manera de complir amb la promesa feta després que veiés el gol de Koeman de la final de Wembley per televisió.

Casals, retirat de la vida pública en els últims anys a causa dels seus problemes de salut i una memòria cada vegada més traïdorenca, deixa en el record aquesta estampa d'avi bonàs a la graderia del Camp Nou i que va procurar fer de la seva passió una benedicció per als qui acudien, simplement, a abraçar-lo.

Tuits de condol

Les xarxes socials com X (abans Twitter) s'han omplert de missatges de condol i de records per a Joan Casas, l'Avi del Barça.