«No sabia que hi havia equips només de noies»

Girona celebra la 12a edició de la Jornada de l’Esport Femení aplegant més de vint-i-cinc disciplines esportives amb un èxit total de participació femenina al centre de la ciutat

Oriol Bernà

«Va ser molt fort perquè no sabia que podia arribar a jugar a un equip on tot fossin noies. De fet, em pensava que quan em fes gran ja no podria jugar més.» Així de negre ho veia fins als 12 anys la Laia Solà, jugadora del Girona Club Hoquei femení sots 17. La Iratxe Santana, amiga seva i companya d’equip també expressava molta il·lusió en parlar sobre el paper de les noies en el futur de l’esport que l’apassiona: «Quan vaig començar hi havia moltes menys nenes que juguessin a hoquei al meu club. Ara que estic en una categoria superior, veure que hi ha més noies i que podré seguir jugant, em fa moltíssima il·lusió.» I és que la tendència està canviant. També ho està fent l’estigma de certs esports considerats històricament ‘de nois’ i ‘de noies’.

I si tot això succeeix és, en gran part, per propostes com la 12a edició de la Jornada de l’Esport Femení que s'ha viscut al centre de Girona: mentre esportistes com la Laia i la Iratxe reflexionaven sobre el seu esport, diverses jugadores vestides amb l’equipació del Bàsquet Club Fontajau jugaven un partit d’hoquei patins improvisat provant, segurament per primera vegada, un altre esport de manera col·lectiva. Una mica més enllà, les prop de tres mil persones que s’hi han aplegat durant el matí van poder veure exhibicions tan diverses com les del Club Rítmica Girona, Club Nàutic l’Escala, el Club de Patinatge Artístic Girona o la secció de Rugby del GEiEG, entre moltes altres. Precisament, dues de les integrants de la secció del GEiEG, Judit Toro i Irene Alonso, explicaven que el seu esport es troba davant de dos reptes, ja que «per una banda, parlem d’un esport minoritari i, al mateix temps, és un esport molt estigmatitzat. Sestà fent molt bona promoció per donar-lo a conèixer i cada vegada veiem com més noies s’animen a provar-ho.»

Berta Salas, coordinadora d’activitats extraescolars de l’entitat Girona Judo, també destacava la gran feina que s’està realitzant i les bones conseqüències que se’n deriven: «El nombre de nenes ha anat augmentat al cap dels anys. Quan jo vaig començar érem 4 nenes. Ara hi ha grups amb més presència de nenes que de nens. El paradigma està canviant molt i és una cosa molt positiva.»

Èxit en la 12a edició

Unes tres mil persones i vint-i-cinc disciplines esportives s'han aplegat a Girona, pels voltants de Plaça Catalunya i Salvador Espriu per viure una gran edició de la Jornada de l’Esport Femení. Una jornada plenament consolidada, que va néixer el 2013 amb l’objectiu d’esdevenir una plataforma per trencar estereotips i difondre la pràctica esportiva femenina a partir de la creació d’un espai de visualització, d’iniciació i de reconeixement. És una iniciativa de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. L’objectiu no és altre que fer visible l’esport femení, així com promoure el reconeixement social i la igualtat d’oportunitats envers les esportistes actuals i futures. Des de l’organització es defineix com una manera lúdica de fomentar l’esport femení, alhora que es transmeten valors i es mitiguen discriminacions i desigualtats.

De fet, si aquesta proposta nascuda fa 12 anys segueix més viva que mai és perquè, com comentaven les seves protagonistes, els resultats de la lluita ja comencen a ser visibles. Enguany van tenir com a grans ambaixadores Mireia Hernández (natació artística), Dalia Santiago (para taekwondo), Sara Bellapart (triatló) i Gemma Soy (presidenta del Club Natació Olot). Totes elles van estar presents a la Jornada, juntament amb Olga Praderas, organitzadora de l’esdeveniment. Praderas va comentar que «l’objectiu principal és conèixer i referenciar noves ídols. El gran èxit d’aquesta jornada és que les noies venen sense cap tipus de por. Disposades a practicar esport. Al principi miraven i els costava moltíssim entrar-hi. Això és un gran pas. I les entitats cada vegada s’impliquen més. És importantíssim que fem un pas per a l’esport femení

Jornada multidisciplinària

El dia ha començat amb una Marxa nòrdica, amb sortida des de la Plaça Catalunya, un triatló organitzat pel GEiEG i una caminada per Girona. Més tard, ha sigut el moment per a activitats com el pilates, els estiraments, el paleotraining o els hipopressius. A banda, al llarg de tot el matí totes les nenes que ho han volgut han pogut provar fins a vint-i-cinc esports. Alguns tan instaurats a la nostra societat com el bàsquet o el futbol, però també altres més desconeguts com el trialbike, el tenis taula o les curses d’orientació. Enmig de tota aquesta voràgine, les qui van voler provar el patinatge artístic van tenir la gran sort de fer-ho de la mà de les campiones del món: el CPA Girona. Les assistents també han gaudit de la presència de les jugadores del primer equip del Girona FC.

A banda, s'han realitzat activitats paral·leles, amb tallers de perspectiva de gènere, amb espais de nutrició, de psicologia esportiva, psicomotricitat i psicoterapeutes organitzats per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona. Segons Praderas, «l’esport no tan sols és practicar-lo, també hi ha una cultura esportiva i implica tots aquests aspectes. Ens hem de plantejar com fem les activitats, amb quina perspectiva i amb quin desig.»

El futur esperançador de l’esport femení

Una de les reflexions més escoltades durant la diada ha estat la d’un futur amb més referents i més facilitats per a les nenes que pugen. La Laia i la Iratxe, jugadores del Girona CH, explicaven que «Avui volem ensenyar que les noies també juguem, fem esport i competim. A vegades només veiem equips masculins i costa d’entendre. Veure que entre nosaltres també juguem i tenim referents i equips, és molt important. També ens agrada veure que hi ha referents a altres esports.» 

La Judit i la Irene, jugadores de Rugby amb el GEiEG, creuen que estan eliminant l’estigma: «les noies venen amb il·lusió i força. Saben que ja no passa res si vas amb força i amb tot. Ens agrada veure que hi ha nenes que venen davant de la nostra zona avui i s’interessen pel nostre esport. A més, les veus amb moltes ganes de provar-ho.»

La Berta Salas, coordinadora a Girona Judo parla de la importància d’obrir una mica més la mirada. «Per a mi un dels objectius és que les noies que vulguin puguin participar. El judo té l’oportunitat d’apropar nenes i famílies a aquest esport