El desè gironí internacional

Pau Cubarsí ha agafat el testimoni de Pau López, el darrer futbolista de la demarcació que va anar a la selecció espanyola

Pau Cubarsí fa tocs amb Nico WIlliams durant un entrenament de la selecció espanyola

Pau Cubarsí fa tocs amb Nico WIlliams durant un entrenament de la selecció espanyola / Kiko Huesca/Efe

Marc Brugués

Marc Brugués

Divendres passat, el London Stadium de Londres va ser l’escenari de l’estrena com a internacional absolut espanyol de Pau Cubarsí. El central del FC Barcelona, amb disset anys, entrava al minut vuitanta-dos en el lloc de Laporte i disputava els seus primers minuts amb Espanya en la derrota en l’amistós contra Colòmbia (0-1). Una progressió meteòrica ha dut Cubarsí de passar de jugar el Mundial sub17 al novembre a passar de puntetes per la sub19, saltar-se la sub21 i plantar-se directament amb els grans. Avui pot tenir una nova oportunitat en un partit d’allò més exigent al Bernabéu contra el Brasil de Vinicius, Savinho i companyia. 

Pau López, amb Kepa i De Gea, va debutar amb Espanya contra Bòsnia el 2018

Pau López, amb Kepa i De Gea, va debutar amb Espanya contra Bòsnia el 2018 / Julio Muñoz/efe

Cubarsí es va afegir a la llista, curta encara, de jugadors gironins que han estat internacionals absoluts per Espanya. Amb el d’Estanyol són deu els membres d’aquest grup honorífic que va encetar el guixolenc Conrad Portas i que, fins divendres, tancava el porter de Sant Esteve de Llémena, Pau López. El llistat el completen l’escalenc Pere Solé, el saltenc Josep Puig, Curta, el vidrerenc Martí Vergés, el blanenc José Parra i, ja més moderns, Delfí Geli, Miquel Soler, Gerard Deulofeu i Pau López. D’aquesta desena d’escollits, només Parra i Vergés han tingut la possibilitat de disputar un Mundial. Van ser les edicions Brasil 1958 i Xile 1962, respectivament. En aquest sentit, el vidrerenc i Deulofeu són els únics jugadors gironins que han estat capaços de marcar amb la selecció espanyola. Vergés en va fer dos, un al Parc dels Prínceps de París contra França (4-3) el desembre 1959 i un altre a Barcelona, al març del 1960, davant Itàlia (3-1). L’extrem de Riuderenes, actualment a l’Udinese a la recta final de la recuperació d’una lesió al genoll, va veure porteria també en un França-Espanya a París, quan defensava la samarreta de l’Everton (0-2). 

D’entre tots els gironins internacionals, el que més partits ha jugat ha estat Vergés, amb dotze, seguit de Miquel Soler, amb nou. El d’Hostalets d’en Bas va arribar a la internacionalitat el 1986 En actiu, només continuen Deulofeu i Pau López, que estan lluny de l’òrbita de la selecció i la qual cosa fa pensar que Cubarsí, si el respecten les lesions, pot atrapar-los fàcilment i anar escalant llocs al rànquing de gironins internacionals, fins a situar-se’n al capdavant.