L'estimulació cerebral profunda alleuja els símptomes del Parkinson, segons un estudi elaborat per un equip internacional de científics que ha descrit els mecanismes funcionals d'aquesta estimulació (Deep Brain Stimulation DBS) a través de models computacionals. Tot i que la DBS, que consisteix a implantar un aparell mèdic que envia impulsos elèctrics a punts específics del cervell, ja ha estat provada amb èxit en més de 150.000 pacients que pateixen Parkinson, fins ara no s'havien aclarit del tot els mecanismes funcionals d'aquest tractament, que el treball, publicat aquest mes a la revista Scientific Reports, ha revelat.

La investigació ha estat dissenyada i portada a terme per Víctor Saenger i Gustavo Deco, membres del Centre de Cognició i Cervell de la Universitat Pompeu Fabra ( UPF) de Barcelona, i Morten Kringelbach, de la Universitat d'Oxford (Regne Unit). Els resultats demostren que el tractament per DBS en el nucli subtalàmic en pacients amb Parkinson equilibra les dinàmiques cerebrals globals. En l'estudi, els investigadors han mesurat l'activitat cerebral fent servir la tècnica de Ressonància Magnètica Funcional en deu pacients amb Parkinson abans i durant el tractament DBS. A través de models matemàtics cerebrals a gran escala han estat capaços de mostrar els efectes globals que aquesta estimulació crea.

«Es tracta del primer estudi que demostra que el tractament DBS, tot i ser localitzat, crea un efecte global», va afirmar Victor Saenger, primer autor de l'article. «Aquest mètode ens permet també entendre perquè el tractament DBS és tan efectiu. Ara podrem trobar regions d'estimulació més efectives sense la necessitat de fer intervencions clíniques», va afegir l'investigador.

Segons Morten Kringelbach, «la perspectiva d'aquest estudi demostra que ara som capaços de fer servir models computacionals d'activitat cerebral per simular els efectes d'estímuls cerebrals i així predir el resultat». «A llarg termini, esperem utilitzar aquests mètodes per fer intervencions personalitzades per a un benefici individualitzat», encara que va advertir que «és molt important considerar els riscos i els aspectes ètics d'usar una cosa tan invasiva com el mètode DBS».

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta almenys 10 milions de persones a tot el món i fins ara no es coneix cap cura definitiva, tot i que s'ha demostrat que el mètode DBS en el nucli subtalàmic (NST) ha alleujat els símptomes de més de 150.000 pacients. La seva eficàcia va ser descoberta l'any 1989 però els mecanismes funcionals havien romàs ocults fins ara. Tot i això, l'ús de models computacionals cerebrals a gran escala i els grans avenços tecnològics dels últims anys han permès modelar acuradament l'activitat cerebral humana de manera global.