L'emprenedor gironí Quimi Pla (Girona, 1990) ha creat el joc de taula en català ‘A cagar a la via’, un entreteniment amb cartes de temàtica d’actualitat i amb clau d’humor que es defineix com “un joc d’ofendre no apte per a figaflors i gent de pell fina”. Està inspirat en jocs d’humor populars i es va editar a través d’una campanya de micromecenatge de la plataforma Verkami . Pla s’ha encarregat de tot el procés, des de la creació a la venta. Amb un cost de 25 euros i ja n’ha venut prop de 800 únicament online.

Pla explica que “és un joc per fer riure a través de l’ofensa, hi trobem molt humor negre. Amb els amics havíem jugat molt a jocs similars, com ‘Apples to Apples’ o ‘Cards Against Humanity’, però ens trobàvem que les cartes eren en anglès o en castellà i que giraven al voltant de temes que ens semblaven llunyans”.

Durant un llarg viatge al Brasil es va dedicar a escriure les cartes i, quan va tornar, el va crear. S’hi poden trobar temàtiques com “El confinament”, “Florentino Pérez”, “Tallar les vies de l’AVE a Girona”, “Mossos vs. Guàrdia Civil: La Batalla Definitiva”, “Qui no carda a Olot no carda enlloc”, “El burkini”, “Punxar la llum i l’aigua del veí per plantar maria”, “Tsunami Democràtic”, “Vagues feministes” i “Deixar lliure La Manada”, entre altres. I hi sorgeixen preguntes com “Quin és el regal més català que et pot cagar el tió?”, “Què m’agrada fer tan bon punt arribo a una platja nudista?” o “Què compro cada vegada que pujo a Andorra?”.

Recomana jugar-hi amb un mínim de 4 persones. “La mecànica del joc és simple”, subratlla Pla. Un jugador tira una carta vermella i en llegeix la pregunta i la resta de jugadors han de respondre amb la carta groga més divertida que tinguin. Aprofitant l’auge dels jocs de taula durant el confinament, l’any passat Pla va iniciar una campanya de micromecenatge amb Verkami que va arribar a superar el 120% del finançament. Buscava 6.750 euros i en va recaptar 8.097 a través de 259 aportacions. “No va ser fàcil. Durant els més de 40 dies que va durar la campanya vaig necessitar molta dedicació per assolir l’objectiu, però va merèixer la pena fer l’esforç”. Pla també destaca que “mentre veiem com la llengua catalana va en retrocés, jocs en català poden ajudar a què no sigui així. Som nosaltres els que hem de treballar perquè aquest retrocés no segueixi”.

L'import recaptat s’ha destinat exclusivament a la impressió i enviament dels jocs i en un futur confia en crear expansions amb més cartes amb un enfocament més geogràfic i més temàtic. En pocs mesos ja ha venut prop de 800 jocs. ‘A cagar a la via’ només es pot comprar al la seva web per 25 euros: “He intentat que es vengui en botigues, però de moment no ha estat possible”, lamenta Pla.