De lliçons, en pot donar unes quantes. Juanpe Ramírez és a dia d’avui l’únic supervivent de l’ascens a Primera -mentre no es resolgui la possible renovació d’Aday Benítez- i, per tant, una de les veus autoritzades del vestidor. Dissabte passat va encetar la seva sisena temporada seguida al Girona amb una victòria contra l’Amorebieta. Feia temps que els gironins no començaven la Lliga guanyant ni se situaven segons a la classificació de manera anecdòtica, però el central canari recorda que cal ser prudents perquè «el que ens permetrà estar allà a cada partit serà el treball». El pròxim pas serà aquest diumenge contra Las Palmas a Montilivi (19.30 h), un rival «especial» per al futbolista que ha crescut a Gran Canària. Milla Alvendiz serà l’àrbitre, amb Vicandi Garrido exercint des del VAR.

La derrota en la final del play-off d’ascens davant el Rayo Vallecano encara cou. Juanpe reconeixia ahir en roda de premsa que no fa pas gaire va sentir «ràbia» en veure el resum dels madrilenys celebrant l’ascens a Montilivi. Va ser un cop molt dur. Un de més. Però res que no permeti aixecar-se de nou. «Afronto amb molta il·lusió aquesta temporada. Tenim ganes de tornar a fer-nos un lloc a Primera i complir amb els nous objectius», assegurava. Un dels responsables perquè això passi és Míchel Sánchez. L’entrenador va arribar al club a principis de juliol i des d’aleshores «ens repeteix cada dia que vol fer història aquí a Girona». «Ha entrat molt bé al vestidor. El primer dia ja ens va posar la punteta dient-nos el que hauríem d’haver fet per aconseguir l’ascens contra el Rayo. Ens va collar de seguida. Han canviat moltes coses. Tenir gent nova et transmet il·lusió i fa que comencis a oblidar el passat», va explicar sobre el nou tècnic del Girona.

Juanpe ha congeniat ràpidament amb el nou entrenador. Tota la plantilla ho està: «L’equip està molt compromès i adaptant-se a tot el que ens demana. Contra l’Amorebieta es van poder veure moltes coses, però encara ens en falten d’altres que ens les donarà la competició per aconseguir els nostres objectius». El central va comentar que «feia força temps que no guanyàvem a la primera jornada i ens dona un plus». També va recordar que «a diferència de la temporada passada, hem tingut una pretemporada força bona i això es nota quan arribes al primer partit de Lliga». El Girona és segon per darrere l’Almeria, però «ara no podem mirar la classificació perquè el que ens donarà ser allà dalt a cada partit serà el treball diari». Un dels factors que creu que ajudaran aquesta temporada és el suport de l’afició, que ja va tornar a Montilivi als partits de la promoció d’ascens el curs passat i ara segueixen amb un 30% de l’aforament. «L’altre dia es notaven més que al play-off però nosaltres tenim un estadi petit i els necessitem a tots. Jugar sense públic permetia escoltar-ho tot, però sempre es necessita el seu suport».

Últimament Juanpe i la resta de companys s’han habituat a entrenar amb els nanos de la base. Cada cop són més els futbolistes que tenen oportunitats amb el primer equip. La temporada passada sota les ordres de Francisco Rodríguez va ser quan més presència van tenir amb els debuts d’Arnau Martínez, Ramon Terrats i companyia; i tot apunta que aquesta amb Míchel se seguirà la mateixa filosofia. L’últim cas va ser d’Óscar Ureña, la gran sorpresa a l’onze del tècnic madrileny, però ahir també van exercitar-se amb l’equip a Montilivi jugadors del filial com Gabri Martínez, Loïc Williams o Oriol Comas.

El canari treu pit de l’aposta que està fent el club per la base amb un creixement notable en els darrers anys. «Fa uns anys que la base del Girona floreix i és una boníssima notícia pel club que hi hagi gent de baix amb il·lusió per arribar al primer equip. En temps de Covid mai se sap si tindràs baixes i és important que els de sota estiguin preparats», afirmava. A més a més, va dir que «el millor missatge que els podem donar és tractar-los com un més. No és fàcil fer-se un lloc a un equip professional perquè arribar-hi és difícil, però s’ho estan guanyant i estan entrant». Segur que els seus anys d’experiència tant a Montilivi com a Las Palmas serveixen per marcar el camí a tots els que van pujant progressivament. La seva veterania el fa ser un referent. Juanpe va viure una situació similar a la que viuen ara els més joves durant la seva etapa de formació a Las Palmas. Després de picar molta pedra, va arribar a debutar amb el primer equip la temporada 2008-09. Va ser de manera testimonial i no seria fins la 10-11 que acabaria fent-se un lloc.

Aquest diumenge es retrobarà amb l’equip de la seva terra en la visita dels de Pepe Mel a Montilivi. «Per mi és un partit especial. Hi vaig passar gran part de la meva carrera. Van ser vuit temporades entre base i primer equip. Ho considero casa meva i tinc molt bons records. Ja no queda tanta gent amb la qual vaig coincidir però ara n’hi ha molts de la base, que és molt bona». Juanpe va alertar del perill de Las Palmas: «Serà un partit dels més difícils. Las Palmas és un equip que vol la pilota, et domina durant molt temps i això et desgasta. Intentarem tenir la pilota i que siguin ells qui pateixin sense. Potser tenen millor plantilla aquesta temporada, sense experiència però amb molta fam per la joventut».