Quan el Míchel jugador va enviar Rafa Benítez a Segona

L’any 1999, el Rayo del tècnic gironí va celebrar l‘ascens contra l’Extremadura que dirigia l'actual entrenador del Celta

Míchel, a l'esquerra a sota Cota, celebra l'ascens del 1999 al vestidor contra l'Extremadura de Benítez

Míchel, a l'esquerra a sota Cota, celebra l'ascens del 1999 al vestidor contra l'Extremadura de Benítez / Matagigantes Vintage/Rayo

Marc Brugués

Marc Brugués

Després de Carlo Ancelotti i Zinedine Zidane, en partits de Lliga amb el Reial Madrid, i de Pep Guardiola, en el Trofeu Costa Brava amb el Manchester City, demà a la banqueta de Montilivi s’hi tornarà a asseure un tècnic campió d’Europa. En aquest cas, serà el torn de Rafa Benítez (Celta), que va proclamar-se campió de la Champions League amb el Liverpool la temporada 2004-05. El madrileny, molt qüestionat per l’afició arran de la dinàmica negativa d’un Celta que ocupa llocs de descens, manté, encara, el crèdit de la juntadirectiva del club gallec. Tot i això, una derrota demà a Montilivi podria complicar-li encara més la situació.

Rafa Benítez, en un entrenament amb el Celta

Rafa Benítez, en un entrenament amb el Celta / RC Celta

Tot i la dilatada experiència de Benítez, de 63 anys, a les banquetes, demà serà la primera vegada que s’enfronti al Girona. També que ho faci contra un equip entrenat per Míchel. Ara bé, el Míchel jugador sí que es va enfrontar, i uns quants cops, al Rafa Benítez entrenador. Fins a onze vegades es van veure les cares amb diferent sort. La més recordada, això sí, va ser al juny del 1999, quan Míchel jugava al seu Rayo Vallecano i Benítez entrenava l’Extremadura. Madrilenys i extremenys es van trobar en l’antiga promoció que enfrontava el dissetè de Primera Divisió contra el quart de Segona Divisió per un lloc a la màxima categoria. Aquella temporada 1998-99, el Rayo havia quedat cinquè de Segona, però s’havia guanyat el dret a fer la promoció perquè lAtlètic de Madrid B havia quedat segon i no la podia disputar. Per la seva banda, l’Extremadura, s’havia desinflat fins a quedar dissetè i veure’s condemnat a fer la promoció contra el Rayo. El duel a vida o mort va començar a Almendralejo, on l’expulsió del porter local, Gaspercic, va aplanar el camí de la victòria per al Rayo (0-2, Cembranos i Llorens). A la tornada, a Vallecas, Tiago i Bolo (2-0) van certificar l’ascens del Rayo i el descens de l’Extremadura. L’actual tècnic del Girona, llavors tenia vint-i-tres anys i era conegut com a Míchel I, va participar de suplent a la segona part en tots dos partits. Era el segon ascens a Primera per a Míchel, que ja ho havia aconseguit el 1995, amb vint anys també amb el Rayo. Curiosament, aquell descens amb l’Extremadura és l’únic de Benítez en la seva carrera a les banquetes. El descens va fer que Benítez deixés l’Extremadura i va començar una carrera que el duria a Tenerife, València, Liverpool, Inter, Chelsea, Nàpols, Reial Madrid, Newcastle i Everton.

El Míchel jugador es va enfrontar més cops a Benítez. Primer ho havia fet amb el Rayo quan el tècnic dirigia el Madrid Castella i després, ja defensant la samarreta del Múrcia, quan va fer-se càrrec del València. El balanç entre tots dos és de cinc victòries per a Míchel, dos empats i quatre derrotes en onze partits.