La ciutat alemanya de Lingen, que està agermanada amb Salt, protagonitzarà el pregó de la Festa Major del municipi d'aquest any. L'associació tradicional Die Kivelinge serà l'encarregada de pronunciar-lo. A més, participarà, juntament amb la banda Georgie's Groove Orchestra, en activitats de la festa. El pregó se celebrarà el proper dijous 22 de juliol a les nou del vespre des del balcó de l'ajuntament.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha destacat que "la participació d'entitats de Lingen a la nostra Festa Major vol ser un signe de la clara implicació que Salt té en l'agermanament amb la ciutat alemanya" i ha afegit que "ens fa especial il·lusió que una entitat de Lingen faci el pregó de la nostra festa". L'alcaldessa ha recordat que "en els darrers tres anys s'han intensificat els intercanvis entre entitats de Salt com la Coral Tribana o la UE Coma-Cros i associacions de Lingen".

Entitat de l'any 1372

L'associació de fills de la ciutat de Lingen, Die Kivelinge, es va fundar l'any 1372 com a milícia de la ciutat i estava formada pels fills no casats dels veïns. Durant molt segles, van ser els encarregats de protegir la ciutat i els seus ciutadans. Això els garantia també certs privilegis i se'ls va permetre organitzar cada tres anys, per Pentacosta, el seu ?Kivelingsfest.

Quan els Kivelingen ja no van ser necessaris com a vigilants, es van convertir en una associació tradicional per preservar la memòria dels valents Kivelingen que van defensar la seva ciutat i també els vells costums i tradicions. Per aquesta raó, continuen organitzant cada tres anys, tal com marca la tradició, un gran espectacle medieval en el mercat de Lingen, que compta amb l'assistència de milers de visitants.

Com abans, els membres del Die Kivelinge són els fills joves i solters de la ciutat de Lingen que, un cop casats, abandonen l'associació. Actualment l'entitat està formada per onze seccions dividides en tres escamots i compta amb uns 250 afiliats.

A més de pronunciar el pregó, Die Kivelinge participarà també en la cercavila prèvia que s'iniciarà a les vuit del vespre a la Factoria Cultural Coma-Cros amb Els Amics dels Gegants de Salt. Després del pregó, a les nou del vespre, hi haurà un espectacle pirotècnic a càrrec de la colla els Diables de Pere Botero.

El primer ball de festa major

I a dos quarts d'onze de la nit serà una altra entitat de Lingen, la Georgie's Groove Orchestra, la que protagonitzarà el primer ball de festa major, que es farà a l'Era de Cal Cigarro. La Georgie's Groove Orchestra és la banda escolar de l'institut Georgianum de Lingen i està formada per 30 alumnes de diferents edats. Sota la direcció del professor de música Tobias Bako, es dediquen a la música rock i pop actuals i ofereixen un programa variat que va des del rhtyhm & blues al soul passant per l'ska o els ritmes llatins.

A més del pregó, els Kivelingen participaran també en la cercavila de gegants que es farà el dissabte 24 de juliol, dins la programació de la festa major de Salt.