El control de l'accés al Barri Vell de Girona amb una càmera va posar-se en funcionament el 3 de desembre de l'any passat. Quan no fa ni un mes i mig que la càmera està en marxa, la policia ja ha activat la tramitació d'almenys una desena de denúncies a vehicles que hi han passat més de quatre vegades sense tenir l'autorització pertinent.

La càmera està situada a la plaça Catalunya i fotografia les matrícules de tots els vehicles que van en direcció a la plaça del Vi. Es permet l'entrada al Barri Vell un màxim de tres cops per trimestre per si és necessari fer-hi gestions. No obstant, en menys de la meitat d'aquest temps ja hi ha alguns conductors que rebran una sanció de 200 euros per passar-hi més cops dels permès.

L'entrada en funcionament del sistema sancionador pot haver agafat en fora de joc a alguns conductors acostumats a passar pel mateix punt multitud de vegades sense haver estat mai multats tot i que ja existia la càmera. No va ser fins al desembre de l'any passat que va entrar en funcionament un comptador automàtic de les matrícules.

D'aquesta manera, s'evita que el recompte de fotografies de les matrícules l'hagi de fer manualment un agent de la policia, un fet que mai s'havia fet efectiu durant els més de cinc anys d'existència de la càmera. Per tant, fins aleshores mai s'havia sancionat ningú.

Algunes correccions

No obstant, encara s'estan regulant algunes qüestions. Per exemple, s'ha detectat que hi havia alguns vehicles d'emergències i de serveis que no estaven inclosos a la base de dades que permet l'entrada indefinida de vehicles al Barri Vell. Tenen aquesta potestat els vehicles de residents del Barri Vell que han demanat el permís i cotxes dels comerços del casc antic que necessiten fer càrrega i descarrega. També els cotxes dels diferents cossos policials, dels Bombers, les ambulàncies i els autobusos. En aquests casos, s'havia detectat matrícules que havien entrat al Barri Vell moltes vegades i que corresponinen a ambulàncies, policies o altres serveis d'emergències. Aquest error ja s'ha corregit introduint les matrícules a la base de dades. També s'hi ha hagut d'incloure tots els taxis perquè s'ha observat que no estaven dins de les matrícules autoritzades.