Les Riberes del Baix Ter han estat objecte de recuperació entre el 2010 i el 2013 en el marc del projecte LIFE + Natura Recuperació d'hàbitats riparis del riu Ter. Els fons europeus que s'han rebut dins d'aquest programa han permès millorar 75 hectàrees de boscos de ribera "empobrits" i amb "signes importants de degradació", tant pel que fa a la composició, estructura i vigorositat, com a la "nombrosa presència d'espècies invasores i abocaments incontrolats", segons manifesten els responsables del projecte. Les tasques de millora han consistit en treballs forestals, control d'espècies invasores i reforestacions. També s'han recuperat zones d'inundació temporal i s'ha ordenat l'ús públic.

En el marc del projecte, que acaba el 31 de desembre del 2013, s'ha actuat a l'Illa de la Pilastra (Bescanó-Sant Gregori-Salt), les Deveses i Hortes de Salt i Girona (Salt-Girona), l'Illa del Ter i el Bosc de Can Salvatella (Girona) i l'Illa d'Avall (Jafre).

En els treballs forestals s'han potenciat les espècies autòctones pròpies dels ambients fluvials i adaptades a la dinàmica fluvial. S'han afavorit aquelles espècies que proporcionen aliment o refugi a la fauna i s'ha tingut en compte la presència de nius, producció de fruit, etcètera. Bona part dels esforços del projecte s'han destinat a efectuar controls d'espècies exòtiques invasores. Per a la millora d'aquests boscos també s'han efectuat plantacions d'espècies de ribera.

Aquestes plantacions s'han realitzat a través de material forestal de reproducció que es va recol·lectar en zones properes autoritzades al riu Ter i que va permetre obtenir planter autòcton que garanteix una millor adaptabilitat i supervivència. En el projecte també s'han millorat altres hàbitats com alzinars, pinedes i prats secs. En total s'ha actuat en més de 75 hectàrees.

Basses temporànies

Un dels objectius principals del projecte era la recuperació de zones d'inundació temporal. S'han pogut recuperar sis zones humides en antics braços del riu Ter amb una grandària mitja de 1.375 metres quadrats i amb una superfície total de 0,28 hectàrees. S'han creat tres basses a Salt, dues de les quals depenen de l'aigua del canal de la Massana; una altra a la zona de l'aiguamoll d'en Quirze, i tres més a l'Illa d'Avall, al municipi de Jafre. Amb aquestes actuacions es potencien els hàbitats d'inundació temporal per recuperar els éssers vius que en depenen.

Ordenació de l'ús públic

Finalment es fa notar que el lliure accés de persones, i també el trànsit rodat, conformen "una de les principals causes de degradació i fragmentació dels espais naturals". Per això s'han executat actuacions d'ordenació d'accessos i s'ha limitat l'accés rodat. També, quan ha calgut s'han instal·lat barreres i pedres per dissuadir l'accés motoritzat. A més s'ha arribat al compromís de declarar l'Illa de la Pilastra refugi de fauna salvatge, fet que impedirà caçar-hi.