04 de setembre de 2016
04.09.2016

Girona respon al pacte de PP i C's contra la immersió lingüística

L'Ajuntament impulsarà un pla de dinamització de l'ús del català per enfortir la seva presència en àmbits diversos

04.09.2016 | 11:51

L'Ajuntament de Girona impulsarà un pla de dinamització de l'ús del català per enfortir la seva presència en àmbits diversos com l'esportiu, l'educatiu o de relacions socials. Aquest és un projecte que s'estava gestant poc a poc però que, després del pacte de PP i C's, es vol impulsar amb més força. L'alcaldessa, Marta Madrenas, assegura que les dues formacions volen "bombardejar" el sistema educatiu català amb la seva proposta del trilingüisme a les aules i els acusa de fer "política de la barata" i crear un problema "que no existeix". "És indignant veure com juguen amb valors molts seriosos que identifiquen els catalans, com la solidaritat i la cohesió social", ha lamentat. Per això, des del consistori revisaran l'ús del català en diferents àmbits per tal d'impulsar accions si es detecta algun retrocés.

Reforçar l'ús del català a la ciutat de Girona. Aquest és l'objectiu del pla de dinamització de l'ús del català que prepara el consistori de la capital gironina. Aquest projecte fa un temps que estava en marxa d'una manera incipient. Ara, després que un dels elements del pacte PP-C's afecti de ple el model d'immersió lingüística a Catalunya, l'ajuntament vol rellançar-lo amb més força. "Fins ara no ens havia semblat tant imperiós però tirar-lo endavant com a element de protecció de la llengua, que és un valor fonamental de tot poble", ha manifestat l'alcaldessa.

El pla vol revisar l'ús del català a diferents àmbits com les biblioteques, els centres cívics, els espais esportius, la retolació comercial o, fins i tot, les comunicacions institucionals. També es vol fer incidència entre els col·lectius d'immigrants i donar suport a les entitats que treballen per a la normalització lingüística. La voluntat és detectar si en algun d'aquests àmbits es pot enfortir el seu ús.

Madrenas recorda que Girona ja va fer un pla similar concentrat en l'àmbit de les Fires de Sant Narcís, impulsant un fil musical en català a la zona de les atraccions. "Crec que no hem fet passos enrere a la ciutat pel que fa a l'ús del català però aquest pla ens ha de servir per detectar qualsevol retrocés i treballar per reforçar-lo", ha explicat l'alcaldessa. Madrenas detalla el pla impulsarà accions i actuacions en aquest sentit i subratlla que qualsevol campanya que es faci serà sempre "en positiu". "Que ningú pensi que anem a buscar ni la sanció ni el càstig", ha deixat clar. Crítiques al pla del PP i C's per a l'escola catalanaL'alcaldessa de Girona ha criticat durament els plans que PP i C's tenen per a l'escola catalana. Dins el pacte entre les dues forces per aconseguir la investidura de Mariano Rajoy hi ha un apartat que preveu l'aplicació del trilingüisme a les escoles catalanes. Segons Madrenas, aquest és "un atac directe" al model d'immersió lingüística de l'escola catalana. "Volen bombardejar el nostre sistema educatiu", ha alertat. "S'estan inventant un problema que no existeix, estan fent política de la barata a costa d'uns valors molt importants per als catalans com són la solidaritat i la tolerància", reflexiona Madrenas, que creu que el model d'immersió és un "element clau" per a la cohesió social del país. A més, recorda que els alumnes catalans són els tercers a nivell estatal en coneixement de l'anglès i que, en la resta de matèries, estan per sobre de la mitjana espanyola.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema