El Govern preveu la construcció d’almenys 3.000 habitatges socials en règim de lloguer amb els 160 milions d’euros dels fons europeus. El secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, va explicar ahir que la convocatòria encara s’ha de perfilar, però que, en funció de la «franja de suport» que es doni per habitatge, se’n podran construir 3.000 anuals (entre el 2022 i el 2023) o 3.000 en total. Per fer-ho possible, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va fer una crida als ajuntaments per tal que cedeixin terrenys públics on poder aixecar els pisos. Cervera ho va dir durant la signatura del conveni amb l’Ajuntament de Girona, que permetrà la construcció de 105 pisos de protecció oficial amb una inversió de 12,5 milions d’euros.

La previsió és que les bases surtin «d’aquí a poc temps» però el Govern preveu, d’entrada, que els 160 milions d’euros dels fons europeus Next Generation permetin la construcció d’aquests habitatges de lloguer social. El Departament de Drets Socials ja va avançar fa unes setmanes que preveuen destinar part dels fons a crear espais residencials de llarga durada per a col·lectius vulnerables. Ahir, es va concretar que podrien destinar-se tant a famílies en situació d’emergència com a joves o gent gran. «El que és segur és que seran de lloguer assequible», va precisar el secretari d’Habitatge.

El requisit: aixecar-los en terrenys públics. Per això, la consellera Violant Cervera va fer una crida als ajuntaments perquè es posin en contacte amb el departament i cedeixin espais per fer-ho possible. «Tenim una oportunitat», va insistir. En aquest sentit, Cervera va posar com a exemple l’Ajuntament de Girona, amb qui ahir es va signar un conveni de col·laboració. L’acord preveu la construcció de 105 pisos de protecció oficial en tres solars de Domeny i amb una inversió de 12,5 milions d’euros. El vicealcalde de Girona, Quim Ayats, va remarcar que «davant l’insuficient parc públic d’habitatge, des del govern hem intensificat els mecanismes per donar resposta a la necessitat d’accés a habitatge assequible a la ciutat». En total, englobaran 8.942 metres quadrats de sostre edificable al Pla de Dalt de Domeny. D’aquest centenar de pisos, vuit els gestionarà directament l’Ajuntament de Girona per a emergència social.

L’ajuntament cedeix aquestes solars a l’Incasòl mitjançant la constitució d’un dret de superfície per un període de 75 anys. Aquest organisme de la Generalitat hi construirà tres promocions, locals comercials en la planta baixa i un aparcament a la planta soterrània. Un dels locals resultants, d’uns 150 metres quadrats, revertirà a preu de cost a l’Ajuntament de Girona, que preveu fer-hi un equipament de barri. La previsió és que aquesta tardor es liciti la redacció del projecte i que les obres, que tindran un termini de dos anys, comencin durant el primer trimestre del 2024. Un cop estiguin enllestits es convertiran en la primera promoció de protecció oficial que s’aixecarà a Girona en els últims deu anys.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, va celebrar l’actuació i va dir que és una «bona notícia per Girona». En aquest sentit, va explicar que se’n beneficiarà 1 de cada 1.000 gironins i es va mostrar convençuda que «s’esgotaran aviat». Sobre això, Madrenas va dir que hi ha una evident dificultat d’accés a l’habitatge i que la voluntat del govern municipal és promoure que els joves es quedin a la ciutat i hi formin les seves pròpies famílies. La regidora d’Habitatge, Annabel Moya, va explicar que es treballa a dos ritmes: «un a curt termini, per donar resposta a l’emergència de l’habitatge, i l’altre a mitjà termini, per garantir l’accés a un habitatge assequible a les persones i famílies joves i a la gent gran». I va afegir: «La nostra intenció és donar una alternativa a les persones que no poden accedir als actuals preus de mercat».

Per això, Madrenas va recordar també que estan treballant en la cessió de terrenys a la zona de Can Gibert per fer-hi pisos de lloguer assequible i que compten amb una partida de 4 milions d’euros als pressupostos destinats a polítiques d’habitatge. «És la inversió més gran mai feta a la ciutat en termes d’habitatge», va insistir.