El germà Guillermo, un mestre històric de les escoles de La Salle a Girona i a Santa Coloma de Farners, va morir ahir als 100 anys a l’Hospital Santa Caterina de Salt, al qual havia estat traslladat després d’haver patit una caiguda diumenge al col·legi de la capital de la Selva, on residia. Guillermo (nom de religiós de Laurentino Fernández) havia complert els 100 anys el passat 12 de març, amb molt bon estat de salut i un cap claríssim. «El seu secret és que no es creia l’edat que tenia», va comentar el metge. De fet, la caiguda la va patir quan treballava en un espai que estava condicionant com a jardí, una vegada que amb la remissió de la pandèmia tenia més possibilitats de fer activitats a l’aire lliure a l’escola.

El funeral pel germà Guillermo se celebra a dos quarts de cinc d’aquesta tarda a la Casa Sant Josep que la Salle té a Vinyols i els Arcs, a tocar de Cambrils, encara que La Salle de Santa Coloma de Farners està preparant una cerimònia de comiat i record per als propers dies.

Després de la seva formació com a germà de la Salle, Guillermo (natural de Barrios de Nistoso, un petit nucli del municipi de Vilagatón, a Lleó) va arribar al col·legi de Girona l’any 1947 i s’hi va estar fins el 1980: 33 anys durant els quals, al marge de la seva activitat com a mestre a les aules, va impulsar a mitjans de la dècada de 1950 el futbol federat. La seva dedicació a aquest esport (acompanyava els equips de la Salle allà on anessin, seguia els entrenaments, parlava amb jugadors, entrenadors i rivals...) el va fer una persona molt popular a Girona més enllà de l’àmbit docent. 

Uns anys més tard, el 1990, va ser traslladat a la Salle de Santa Coloma de Farners, on faria classes de geografia, gramàtica i francès i on entre moltes altres activitats va crear el conjunt de flautes Sons de Farners. Va ser en aquest centre on es jubilaria com a mestre, però hi continuaria vivint i fent tot allò que li demanaven o que li deixaven fer.