Fins a 19 agents de la Policia Municipal i ambientals controlen des d'avui les illes de contenidors a Girona. L'Ajuntament ha iniciat una campanya doble, informativa i policial, per sancionar aquelles actituds incíviques de qui llanci les bosses fora dels contenidors, o deixi voluminosos als seus entorns de forma incontrolada.

Aquests agents actuaran "matí, tarda i nit", els "set dies de la setmana", aniran vestits de paisà, i sancionaran a aquelles persones que no llancin els residus correctament. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Seguretat i Neteja, Eduard Berloso, han presentat avui aquesta campanya que busca frenar una problemàtica que fan "poques persones", però que contribueix a augmentar la "sensació de brutícia, i fer que la ciutat sigui menys amable". Una situació que ha "proliferat de forma intensa" a totes les ciutats, especialment després de la pandèmia, segons han explicat.

Els agents començaran a actuar en les illes on han identificat que la problemàtica és més gran, del total de 350 àrees de contenidors que hi ha a la ciutat. Malgrat que no han volgut especificar quins són aquests focus, sí que han manifestat que alguns d'aquests punts són els límits de l'àrea de contenidors intel·ligents, tot i que alguns casos d'aquests "s'han anat corregint", ha dit Berloso. La campanya estarà activa fins que "es vagi corregint" el problema.

Madrenas ha remarcat que la campanya "no té ànim recaptatori", però que "el que no podem fer és allargar fins a l'infinit els recursos econòmics a la neteja i la gestió de residus per l'incivisme de la gent. El que hem de fer és embrutir menys". L'alcaldessa també confia en el fet que el "boca-orella" de les sancions aturi aquests comportaments. "Si no és pel compromís amb la ciutat, que sigui per no rebre sancions", ha dit Madrenas.

Accions sancionables

Madrenas ha recordat que als contenidors hi apareix el telèfon pel servei gratuït de recollida de voluminosos. "L'Ajuntament hi posem totes les eines i instruments, i igualment hi ha persones incíviques que estan abandonant els seus voluminosos al costat dels contenidors", ha lamentat l'alcaldessa. La sanció pel vessament de voluminosos de forma incontrolada pot arribar als 12.000 euros.

Els agents també supervisaran que les bosses es dipositin a l'interior dels contenidors. "Quan algú l'hi deixa aviat al matí, algunes persones n'acumulen a fora imaginant que si hi ha una bossa fora potser el contenidor estava ple, quan en la gran majoria dels casos, no és així", ha explicat l'alcaldessa. Aquesta acció es pot multar amb fins a 600 euros.

A més, es vigilarà que a les papereres només s'hi llancin petites deixalles, i no bosses que han d'anar als contenidors. Però aquest equip d'agents també controlaran altres actes incívics, com no recollir les caques de mascotes o tirar burilles a terra. En tots aquests casos, la sanció és de fins a 500 euros.

Berloso ha assegurat que aquesta campanya, en la qual es destinaran 16 agents de policia que només tindran aquesta tasca (els altres 3 són agents ambientals), no afectarà cap altre servei policial a la ciutat. Això serà gràcies als reforços que s'han incorporat al cos policial després que sortís la nova promoció de l'acadèmia, així com duna altra promoció d'interins que estan a l'espera de finalitzar l'acadèmia.

Per un altre costat, s'ha avisat a tot el cos de la Policia Municipal de Girona perquè, mentre estiguin de servei, també vigilin aquests fets. I s'instal·laran tòtems informatius on constin les sancions en algunes de les zones on es produeixen aquests fets de forma més reiterada.

Des de dilluns, els díptics informatius de la campanya s'estan distribuint a tots els habitatges. També es farà una crida als comerços i restauradors que tinguin terrassa, recordant-los que han de cuidar la neteja del seu entorn. L'àrea d'influència d'aquestes activitats arriba als 15 metres al voltant del local.

Finalment, les autoritats municipals han explicat que, amb aquesta campanya, es farà un seguiment "per polir si hi ha un contenidor concret que es desborda" i calgui posar-n'hi algun altre. Tot i això, Madrenas s'ha mostrat contundent en afirmar que "sabem que això no és el problema", ja que porten un any i mig monitoritzant les zones i "estem bastant segurs que els contenidors estan ben dotats".

Règim sancionador

Règim sancionador

Règim sancionador Ajuntament de Girona