L’Ajuntament de Girona ha rescindit el contracte amb l’empresa que havia de construir la marquesina al parc Central, entre les estacions de la Renfe i del TAV. Ho ha fet després de rebre l’aval de la Comissió Jurídica Assessora, un òrgan assessor de la Generalitat encarregat de vetllar per la legalitat de l’actuació de les administracions, en una resolució que tenia per ponent l’exconseller Carles Mundó.

L’empresa Comet Martínez Boix, SL s’havia compromès a fer els treballs per 391.613,85 euros. Però va abandonar els treballs quan al paviment entre les dues infraestructures només hi havia marcades, amb pintura, les primeres afectacions de les obres i l’Ajuntament va donar per acabada la relació contractual en detectar que l’adjudicatària no iniciava els treballs ni seguia el calendari pactat. Va enviar-li requeriments per tal que executés l’obra però, segons l’Ajuntament, mai rebia respostes contundents, i només s’excusava en problemes per rebre el material per fer el projecte per culpa de la Covid.

Aturat fa més de 15 mesos

A finals d’octubre de l’any 2020 va decidir donar per acabat el contracte. Vist que l’empresa no estava conforme amb la decisió, es va traslladar el cas a la Comissió Jurídica perquè dictaminés si la finalització del contracte amb l’adjudicatària s’havia fet correctament. Han passat més de quinze mesos des d’aquell moment.

L’adjudicatària havia aconseguit el contracte tot i quedar en tercera posició en aquest concurs. Una d’aquestes no explicava com podria fer una rebaixa molt important amb el preu del quilo de ferro necessari per a l’estructura i l’altra no estava al corrent de pagament amb l’Ajuntament. Com que l’obra estava adjudicada i el contracte formalitzat, no hi havia opció legal d’encarregar els treballs a l’empresa que va quedar en el següent lloc al concurs públic (ja seria la quarta posició) i s’hauria de fer un nou concurs.

Possible replanteig del projecte

L’Ajuntament ara està mirant si cal replantejar l’obra tenint en compte l’encariment a nivell global dels materials i podria obrir un nou concurs amb algunes modificacions i amb un preu de sortida més elevat.

El contracte a Comet Martínez Boix, SL s’havia fet a finals de l’any 2019. Era de fet, la segona adjudicació per l’obra ja que la primera també havia acabat malament. El primer concurses va fer a mitjans del 2017. La vencedora, la constructora Argon Informatica, havia ofert fer-ho per 331.672,95 euros.

No obstant això, el gener de l’any 2018 hi va renunciar per problemes econòmics i la fallida va arrossegar tot el procés d’adjudicació. No es va poder oferir el projecte a l’empresa que havia quedat en segon lloc perquè el contracte ja estava signat i es va haver d’esperar que un jutge resolgués la fallida econòmica i alliberés el projecte de l’empresa a Girona perquè el pogués fer una altra empresa. Va ser després d’aquest fet que es va obrir el concurs que va adjudicar-se a Comet Martínez Boix, SL, que havia quedat tercera en la puntuació de la licitació pública.

Aquesta marquesina s’ha d’instal·lar en substitució del passadís cobert enderrocat ja fa anys i que connectava les estacions del TAV i de la Renfe. L’Ajuntament va decidir tirar a terra aquest passadís a petició dels veïns de Sant Narcís que ho van demanar en una assemblea i construir aquesta marquesina. La infraestructura ha de servir per donar aixopluc si plou o fa molt de sol. El juliol del 2016 els veïns, en una assemblea, havien demanat l’enderroc d’aquell passadís, que es va acabar tirant a terra el setembre del 2017.