«A Girona heu aconseguit que ens retrobem junts. I junts i units som invencibles». L’expresident d’Òmnium va lloar aquest dilluns al vespre «el cartell» on s’havia pogut «agrupar», en un acte, tots els polítics de tots colors en el que era l’últim dilluns de concentracions a la plaça del vi de Girona, després de 259 setmanes seguides amb trobades davant de l’Ajuntament per reclamar «la fi de la repressió» i la «independència de Catalunya», convocats per la plataforma Girona Vota.

De fet, a Girona hi van ser molts dels consellers que l’1 d’octubre de 2017 eren al govern de Catalunya. Van pujar a l’escenari per agrair la persistència dels gironins que cada dilluns havien anat a la plaça del Vi i per demanar que «la lluita continuï». Molts van desitjar que Carles Puigdemont i altres «exiliats» puguin passejar de nou per Girona. Els polítics que estan a Suïssa o Bèlgica van participar a l’acte telemàticament davant d’una plaça plena de gent. L’assistència als dilluns a la plaça del Vi havia anat minvant i alguns dels assistents també apuntava a lluites internes dels diferents corrents independentistes per aturar aquestes trobades.

Marta Rovira demana tornar a la plaça el dilluns 261

La primera en intervenir va ser la republicana Marta Rovira, que des de Suïssa va lloar l'acte de "resistència" que suposaven accions com les concentracions de dilluns a Girona. Va instar a tornar-hi perquè, segons va apuntar, "la lluita continua". "Descanseu el dilluns que fa 260, però el 261 continueu", va insistir perquè dona "energia per seguir lluitant des de l'exili, la presó o esperant els judicis".

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana Jordi Sánchez, va indicar que quan van començar el procés "el que l'Estat no sabia és que davant la seva repressió hi havia la determinació de tot un poble de mostrar-se unit". Va insistir en el fet que la gent és la "llum que il·lumina el camí" i va ser la "força" per aguantar els quatre anys a la presó. I va demanar als assistents que la seva "implicació" es mantingui: "Només així, el país veurà un dia guanyar la independència".

Un rere l’altre, els assistents van anar dirigint els seus discursos als assistents. Un dels investigats per les protestes independentistes, Òscar Campos, va ser molt contundent i a l’hora molt aplaudit. Va assenyalar els polítics i els mossos com a part del problema. En relació al govern català va cridar: «O us sumeu a la lluita o foteu el camp». Carla Costa, també investigada, va lamentar que «s’hagin acceptat els indults per uns quants». «Què ha fet el govern per la resta de represaliats? Està fent d’acusació particular» contra activistes, es va queixar.

Puigdemont crida a mantenir "l'actitud de combat"

L’exconsellera Dolors Bassa va recordar que «cap dels exiliats o empresonats ha deixat de ser independentista ni ha deixat la lluita», per apuntar que en un futur hi haurà la independència. 

També van intervenir, per mitjà d'una pantalla, Anna Gabriel, Valtonyc, Lluís Puig, Toni Comín, Raül Romeva, Carme Forcadell o Oriol Junqueras entre altres, amb discursos fent crides a continuar la lluita i a fer front a "la repressió". Uns parlaments semblants als de Meritxell Borràs, Joaquim Forn, Josep Rull o Jordi Turull, que va demanar "tenir autoestima" per seguir endavant.

Va cloure l’acte Carles Puigdemont. Molt aclamat pels presents, va detallar algunes de les claus que, a parer seu, s'han de mantenir: "mobilització i unitat". Puigdemont va lloar "l'actitud de combat" de la gent i va citar la que creu que és "la fórmula d'èxit": "ser-hi tots". Va acabar el seu discurs amb un "visca la terra lliure!"després d'assenyalar que mai s'ha sentit "desterrat": "Soc un exiliat".

Reconeixement a l'Ajuntament

Abans de l’acte a la plaça del Vi, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va presidir un reconeixement de l’Ajuntament «als membres del govern i a les persones represaliades en el marc de l’U d’Octubre del 2017». A l’acte hi van assistir representants de Junts, Guanyem i ERC. Sobre aquest acte, la portaveu de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Girona, Míriam Pujola, va qüestionar que el govern municipal utilitzés el saló de plens «de forma partidista per a rebre persones condemnades per haver donat un cop a la democràcia» l’any 2017, en referència a la recepció de diferents líders independentistes que després van participar a l’acte de la plaça del Vi. «No hi ha represaliats, el que hi ha són delinqüents condemnats per saltar-se les lleis trepitjant els drets de tots els catalans», va indicar la regidora. Pujola va reclamar a l’alcaldessa que canviés la ubicació de l’acte. Entre les persones homenatjades hi havia l’exconseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull; l’exconsellera de Governació, Meritxell Borràs; l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea i exconsellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret; l’exconseller de Territori i Sostenibilitat del Govern, Jordi Rull; l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn; l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) entre 2015 i 2017, Jordi Sánchez, i el síndic de l’1-O Josep Pagès.

"Aquest acte recorda l’1 d’Octubre, quan tots plegats i junts ho compartíem tot sense mirar qui érem ni d’on veníem, sinó només cap on anàvem: a construir la independència. A Girona hem intentat sempre mantenir el compromís per aconseguir la llibertat del nostre país, i part d’aquest objectiu ha estat gràcies a Girona Vota. En nom de la ciutat, gràcies a tots els represaliats i represaliades per ser avui aquí i gràcies a Girona Vota per la mobilització constant i valenta”, va subratllar l’alcaldessa.

Ciutadans critica l’acte al saló de plens de l’Ajuntament

Abans de l’acte a la plaça del Vi, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va presidir un reconeixement de l’Ajuntament «als membres del govern i a les persones represaliades en el marc de l’U d’Octubre del 2017». A l’acte hi van assistir representants de Junts, Guanyem i ERC. Sobre aquest acte, la portaveu de Ciutadans (Cs), Míriam Pujola, va qüestionar que el govern municipal utilitzés el saló de plens «de forma partidista per a rebre persones condemnades per haver donat un cop a la democràcia» l’any 2017, en referència a la recepció de diferents líders independentistes que després van participar a l’acte de la plaça del Vi. «No hi ha represaliats, el que hi ha són delinqüents condemnats per saltar-se les lleis trepitjant els drets de tots els catalans», va indicar la regidora. Pujola va reclamar que es canviés la ubicació de l’acte. ddg