L'equip de govern de Girona (JxCAT i ERC) ha plantejat una congelació de taxes i impostos per l'any vinent a l'oposició. A partir d'ara s'iniciaran les negociacions perquè necessiten el suport d'almenys un regidor de l'oposició per tal que pugui tirar endavant la proposta que suposaria que els ciutadans i empreses pagarien les mateixes quantitats que l'any passat. El límit per aprovar-ho és el 29 d'octubre.

La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, apel·la a la responsabilitat dels grups per poder tirar endavant la congelació. Si no, es prorrogarien. Planas ha explicat que han decidit fer aquest "esforç" perquè no volen carregar amb més pressió fiscal els ciutadans i les empreses, malgrat que també suposa una sobrecàrrega per les administracions. "Ara no toca, són moments difícils", ha dit la responsable municipal.

Maria Àngels Planas ha posat de relleu que fan aquesta aposta tot i que la llei estatal ha provocat que l'Ajuntament destini 3 milions més als sous dels treballadors municipals. La plantilla està formada per prop de 1.200 treballadors. Planas ha dit que veu bé aquest augment però voldria que anés acompanyat d'ajuts a les institucions locals. En aquest sentit, ha explicat que mentre que les comunitats autònomes liquiden un 25% dels impostos cap als ajuntaments, l'Estat només ho fa amb un 5% i que això, els hi ha suposat, l'any 2020, en prou feines un milió i mig. També els perjudica la reducció dels coeficients de les plusvàlues a determinats pisos, imposada des del govern central.

“El 2023 serà un any molt difícil per a l’equilibri pressupostari, perquè a part de l’augment dels costos en general, i dels subministraments en particular, hi haurà també més despesa i menys ingressos en altres aspectes, amb una transferència de l’Estat als ajuntaments insuficient, que contrasta amb la que rebran les comunitats, cinc vegades superior”, ha explicat la regidora, qui ha deixat clar que “veiem bé les polítiques que treuen pressió al ciutadà però cal que s’acompanyi de recursos complementaris i compensacions als ajuntaments per la davallada d’ingressos que comportaran”.

De fet, l’Ajuntament calcula que, actualment, gasta 2,6 milions d’euros més dels previstos a principis d’any en despeses energètiques a causa de l’augment dels costos de l’energia. Només tenint en compte el subministrament de gas i llum, el consistori ha passat de pagar 2,8 milions d’euros el 2021 a pagar-ne 4,5 el 2022. D’aquests 2,6 milions d’euros extra, 1,7 corresponen a la llum; 81.000 al gas natural i 900.000 als carburants, dels quals 600.000 es destinen als busos de TMG i, la resta, a la flota de vehicles municipals i al gasoil d’equipaments. De cara al 2023, el consistori preveu multiplicar per dos les despeses respecte el 2022, especialment pel preu de la llum. El cost de l’electricitat s’enfilaria als 8,8 milions d’euros l’any 2023, 4,7 milions més que aquest 2022, mentre que la despesa de gas també creixeria del mig milió a un milió d’euros el proper any.

Tot i la congelació, s'han establert algunes modificacions. Entre aquestes mesures, destaquen la reducció de la taxa de la tinença d’animals, que passa de 35 a 20 euros, o l’eliminació de la prohibició d’acollir-se a un pla personalitzat de pagament durant dos anys en cas d’haver generat un deute amb l’Ajuntament. Les ordenances també incorporaran canvis a favor del comerç. D’una banda, s’ampliarà la taxa per ocupació o aprofitament de la via pública que ja s’aplica als caixers automàtics, i que és de 915 euros a l'any, als espais d’expedició i venda i recollida de béns des de la via pública, per exemple, els dipòsits estàtics dels serveis de repartiment.

D’altra banda, es proposa la creació d’una nova figura dins la taxa per l’estacionament limitat de vehicles a la via pública, que s’aplicarà en noves places d’“Aparca i compra”, pensades per a compres ràpides. Les places, per a ús comercial i que permetrien l’aparcament durant un màxim de 30 minuts, es podrien començar a instal·lar el 2023. Finalment, una modificació de les ordenances permetria reduir la tramitació que han de fer els establiments comercials per disposar de terrasses a la via pública. Ara només caldrà una petició amb un calendari per tot l'any.

L'oposició de Salt no dona suport a les ordenances

La congelació dels impostos i les taxes pel pròxim any a l’Ajuntament de Salt s'ha aprovat, en el ple ordinari, però sense el vot a favor dels tres partits de l’oposició. Per una banda, el PSC s'ha abstingut en la votació de les ordenances fiscals i el seu portaveu, Joan Martín, remarca que «s’han de regir per dues màximes, ser més justes i ser més verdes» i això no es compleix. En canvi, IPS-CUP hi ha votat en contra. «Ens sembla correcte», explicava la portaveu del partit, Cristina Sibina, però «hi hauria d’haver canvis més profunds». Sibina creu que el que fa l’equip de Govern és plantejar «una recol·lecta general» i demanen que «siguin més adequades per cada tipus de ciutadà». VOX també hi ha votat en contra. Amb la majoria absoluta que tenen Junts i ERC, els preus es quedaran igual en l’impost de circulació, la taxa d’escombraries o l’IBI de cara al 2023. Això sí, amb algunes modificacions, com la grua municipal, que inclourà els vehicles de mobilitat personal (patinets), o una nova tarifa nocturna per l’aparcament de l’hospital.