Tret de sortida del GironaNat amb un itinerari pels diferents espais que permetran veure on es desenvoluparan aquests projectes i que tenen per objectiu renaturalitzar la trama urbana de la ciutat. Unes accions que volen abraçar un ampli ventall d’espais. Des de parcs urbans fins a centres escolars, passant per tots aquells espais naturals, amb flora i fauna. El cost global del projecte ascendeix fins als 3.203.507,14 euros, la gran majoria, el 95%, finançats amb els Fons Europeus Next Generation.

La iniciativa, coordinada per l’Ajuntament de Girona amb el suport de la Universitat de Girona i diverses entitats ambientalistes, ha assentat aquest matí les bases amb aquest recorregut per conèixer els espais afectats per aquest projecte. En aquest itinerari hi han participat tots els agents implicats. El recorregut ha començat prop de la Facultat de Lletres de la UdG, a l’espai del costat del carrer de la Muralla. Aquesta zona, un cop adequada, servirà com una aula exterior d’aprenentatge, oberta tant als centres educatius com a tota la ciutadania.

Les accions que es volen fer abracen un ampli ventall d’espais, des d’espais urbans fins a centres escolars

Com aquest espai, molts altres, repartits per tota la ciutat. Un altre exemple és el dels jardins de les Pedreres, on es farà una reforma per evitar l’erosió que hi ha en aquest parc. Això, serà una prova pilot per renovar aquest parc aplicant criteris de promoció de la biodiversitat, permeabilitat i recuperació d’aigües. La construcció d’una paret verda en una de les façanes del Centre Cívic Sant Narcís o la introducció de la natura en cinc patis escolars de la ciutat, fent aquests espais més oberts i verds, afegint-hi algunes espècies autòctones d’arbres més resistents o apropant els animals a l’alumnat, són altres de les propostes que estan sobre la taula. També es vol crear i naturalitzar les basses de la ciutat, conservant-ne la biodiversitat i augmentat la seva funció social i educativa, o es pretenen construir nous espais comunitaris d’agricultura urbana o ampliar els que formen part del projecte Menja’t Sant Narcís.

Tot això, amb la finalitat de «renaturalitzar la ciutat, fer-la més resilient, adaptar-se als objectius que permeten fer front a l’emergència climàtica», apuntava el regidor de Sostenibilitat, Martí Tarés. Uns projectes que, segons el regidor, ja estan en la fase de panificació, i en els quals ja s’està treballant perquè hi ha una data límit per executar-los. En aquest cas, el desembre de l’any 2025. «El temps ens colla i hem posat fil a l’agulla», deia Terés.

Moltes entitats involucrades

En aquest itinerari hi van assistir totes les institucions i entitats involucrades en el projecte. Per començar, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, qui ha exposat que «s’ha començat a fer la primera presa de diferents socis del projecte». També hi havia representants de la Fundació Biodiversidades, encarregats de finançar part del projecte i també representants de la UdG i de les altres entitats ambientals implicades -Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife i (ICRA)-.

Per altra banda, la tècnica de la Fundación Biodiversidad, Nuria Preciado exposa que el projecte era «molt interessant» perquè «és molt integral i suma aspectes ambientals, de renaturalització, innovadores i amb noves experiències». Preciado també tenia la certesa que «generarà un coneixement molt útil per a la ciutat per continuar treballant en aquesta línia més enllà del 2025». Finalment, el director de la Fundació Girona, Xavier Xirgu, assenyalava que el projecte els havia interessat «des del principi». A part, també destacava que «tindrà un gran efecte sobre la ciutat i la ciutadania, tenint en compte que hi participen organismes com entitats o escoles».