El gihadista detingut a Girona volia atemptar a les platges de Benidorm

A més, l'arrestat, de 26 anys, havia manifestat la pretensió d'atemptar contra membres accessibles del govern espanyol

El gihadista detingut a Girona buscava a la web fosca manuals d'armes i explosius i adquirir armes

EFE

El presumpte gihadista detingut aquest dimecres al barri de Santa Eugènia de Girona, un jove de 26 anys d'origen marroquí, havia manifestat en diversos grups de propaganda en favor del Daesh la seva pretensió d'atemptar a Espanya contra algun "objectiu individual accessible associat als governs espanyol o marroquí o bé a interessos jueus".

Així consta en l'ordre d'empresonament comunicada i sense fiança, que ha dictat aquest divendres el titular del jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, sobre Fath Allah Benhachem Grarrass, nascut a la localitat marroquina de Taourirt i amb nacionalitat espanyola, detingut aquest dimecres al barri de Santa Eugènia de Girona.

Segons la interlocutòria, Benhachem, considerat "un risc potencial per a la seguretat", participava en fòrums de propaganda del Daesh i en aplicacions de Telegram.

Els investigadors dels serveis d'Informació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han constatat que amb el seu perfil el detingut s'havia interessat en la compra d'armes blanques a l'anomenada internet profunda o "deep web" i, fins i tot, "havia expressat el seu interès en l'adquisició d'armes per a la comissió d'un potencial atemptat a les platges de Benidorm, a Alacant".

La interlocutòria també assenyala que l'investigat mostra interès en l'elaboració de substàncies explosives i a obtenir la fórmula de l'elaboració artesanal de l'explosiu C4.

"Aquest desig de dur a terme un atemptat és reiterat", segons els investigadors que han analitzat la seva intensa activitat i que han detectat que l'arrestat, "de caràcter inestable, reactiu i violent" estava en estat d'alerta permanent i sospitava contínuament que era vigilat tant en el pla físic com en les seves comunicacions.

Policia i Guàrdia Civil detenen un home i s'enduen documentació a Santa Eugènia

Policia i Guàrdia Civil detenen un home i s'enduen documentació a Santa Eugènia / Marta Rodríguez/EFE

En un dels grups de Telegram denominat "La Veu del-Andalus", el detingut manifesta el seu interès per una agressió violenta a Espanya contra un objectiu individual de fàcil accés i relacionat amb el govern marroquí o espanyol, estenent l'interès a objectius o interessos jueus.

"Polítics marroquins passen les seves vacances en el sud d'Espanya, convidats pels traficants de drogues […] Prefereixo veure'ls plorar llàgrimes de sang i després fer-los beure-les mentre pateixen en aquesta vida abans que tinguin escapatòria en l'altra […] El profeta va dir sobre el missatge d'Allah: qui de nosaltres mata, anirà al paradís", escriu en aquest fòrum amb l'àlies de Daniel Lofti.

En un altre moment, apunta que cal "avançar-nos a l'enemic i no anar darrere del seu rastre… Alguna cosa així. Inshallah els desitgem el pitjor a ells i les seves famílies, els maleïm i busquem el pitjor a ells en aquesta vida i en l'altra. Germà, podríem parlar per privat?".

Aquest accés habitual tant a recursos d'"anonimització" web, com a plataformes i pàgines gihadistes evidencia "la plena consciència i voluntat en Benhachem d'involucrar-se en fets terroristes i suposa un risc elevat el seu al·ludit interès en Telegram per l'adquisició d'armes, fabricació d'explosius i comissió d'actes violents amb aquests mitjans a Espanya, reitera el magistrat Ismael Moreno en la interlocutòria.

L'escrit també refereix que en el registre del seu domicili -fonts de la lluita antiterrorista que residia amb el seu pare- es va trobar una silueta de pràctica de tir amb 7 impactes i 6 beines de munició d'arma de foc curta que correspondrien a dues armes diferents, si bé no se n'ha trobat cap en la inspecció.

De les intervencions telefòniques intervingudes es detecta l'estat d'alerta permanent en el que es troba el Fath, sospitant constantment que està sent vigilat o espiat, tant en el pla físic com en les seves comunicacions.