La gironina Maria Branyas, la persona de més edat del món, compleix 116 anys

La catalana va heretar el títol al gener: "La longevitat és tenir sort i bona genètica"

L’olotina Maria Branyas

L’olotina Maria Branyas / TWITTER @SUPERCENTENARIA

DdG/ACN

La gironina Maria Branyas, la persona més gran del planeta, ha complert aquest dissabte 116 anys. En un missatge al compte de Twitter Super Àvia Catalana, que gestiona la seva família, Branyas cita el poeta i periodista txec Jaroslav Seifert, que també és Premi Nobel de Literatura: "He hagut d'arribar a edat avançada per aprendre a estimar el silenci... En el silenci apareixen senyals emocionants i a les cruïlles de la memòria detectes noms que el temps pretenia ofegar". En respostes a un qüestionari enviat per l'ACN, Branyas creu que el secret per a la seva longevitat és "tenir sort" i "una bona genètica". També recepta una "bona alimentació", portar un bon estil de vida i tenir una "bona relació" amb la família i amics.

Branyas es va convertir en la persona més gran del món el passat gener, després de la mort de la francesa Lucile Randon als 118 anys. Des d'aquell moment, Branyas va heretar automàticament el títol d'acord amb el recompte que elabora des de fa més de 20 anys el Grup de Recerca Gerontològica, del grup Guinness dels Rècords MundialsDes de fa uns 20 anys, Branyas viu a la Residència Santa Maria del Tura, a Olot.

Nascuda el 4 de març del 1907 a San Francisco, Califòrnia, en una família catalana, Branyas va arribar a Catalunya de petita i té records que es remunten a la primera Guerra Mundial i a la guerra civil espanyola, segons explicava el 2019 en una entrevista a Catalan News.

Maria Branyas, bufant les espelmes pel seu 116è aniversari

Maria Branyas, bufant les espelmes pel seu 116è aniversari / Cedida a l'ACN per la família de Maria Branyas

En respostes a l'ACN, Branyas creu que haver esdevingut la persona més vella del món no té cap mèrit per cap seva, sinó que han estat les circumstàncies que l'han portat fins aquí. També se sorprèn per la repercussió que ha tingut: "No entenc que sigui una cosa tan important".

De la seva infantesa, té el record de la seva estada a Nova Orleans, on va viure davant de l'Audubon Park. "Hi havia uns arbres amb les branques tortes que arribaven a terra i jo sempre m'hi enfilava", relata. També recorda el 'Catalina', el nom del vaixell que li va "canviar la vida" i que assegura que va marcar el destí de la seva família. A bord del vaixell hi va morir el seu pare, Joseph Branyas, als 37 anys, a causa d'una tuberculosi. Això va fer que ja no tornessin als EUA. El seu primer record de Banyoles és el de la seva primera mestra, l'Anna Espectante, que va tenir durant 4 anys.

El maig del 2020, Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món en sobreviure a la covid-19 a l'edat de 113 anys.