L'Audiència rebaixa dos anys la pena al condemnat per violar una dona a Salt per la Llei del "sí és sí"

La secció tercera dona la raó a la defensa i li imposa una condemna de 5 anys i 4 mesos

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha rebaixat dos anys la pena de presó imposada inicialment a un home que va violar una dona a Salt el juliol de 2020. El tribunal ha donat la raó al processat i ha imposat una pena de 5 anys i 4 mesos la condemna de 7 anys fixada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Inicialment, l'Audiència va condemnar-lo a 7 anys i mig de presó per un delicte de violació, però el TSJC va rebaixar-la perquè va considerar que a l'hora d'imposar la pena havia tingut en compte dues vegades l'ús de la violència.

Els fets van tenir lloc l'1 de juliol de 2020 cap a dos quarts de dues de la matinada al carrer Miquel de Palol del Municipi. El condemnat va abordar la víctima per l’esquena, va empènyer-la dins el portal del bloc on vivia i va agredir-la sexualment després de trencar-li la roba. Tot i que va fugir corrents, Policia Local de Salt va poder-lo detenir uns minuts després, mentre la dona era atesa pels serveis mèdics.

Llei més favorable

En la interlocutòria, el tribunal dona la raó a la defensa i desestima la pretensió de la Fiscalia, que s'oposava a la revisió en considerar que la nova legislació permet fixar la mateixa pena. De fet, el tribunal recorda que la nova llei no té cap disposició transitòria que reguli en quins supòsits es poden revisar sentències fermes, i que quan la revisió és favorable al reu s'ha de fer segons estableix la Constitució i el Codi Penal. En aquest sentit, manifesta que el nou marc legal imposa una forquilla per les violacions d'entre 4 i 12 anys, mentre que anteriorment la pena mínima era de 6 anys i la màxima 12.

Tenint en compte que l'agressió es va produir en unes circumstàncies d'extrema vulnerabilitat per la víctima, i que va patir lesions, el tribunal considera adequat imposar la pena màxima de la meitat inferior de la forquilla (que va dels 4 a 5 i mig de presó). A més, també li imposa una mesura d'inhabilitació per treballar amb menors d'edat durant 6 anys i 10 mesos després de complir la pena de presó. Actualment, el condemnat està complint presó.