Crònica

Apagant la set de ciència al bar

L’investigador Jordi Mayneris en la sessió de dimarts al bar Kerunta.

L’investigador Jordi Mayneris en la sessió de dimarts al bar Kerunta. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Una de les parets del bar Kerunta, local del centre de Girona freqüentat per joves atrets per les cerveses artesanes, s’ha il·luminat aquests dies amb imatges d’anatomia humana i gens diversos. El motiu és que aquesta setmana, juntament amb dos bars més, ha acollit el festival divulgatiu de ciència, Pint of Science, un aparador de les investigacions més punteres, explicades pels mateixos científics d’una forma amena i propera, apte per a tots els públics.

Jordi Mayneris Perxachs, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) va ser l’encarregat d’obrir la sessió de dimarts passat per tractar un conjunt de virus que s’alimenten de bacteris i que estan presents habitualment al nostre intestí. Bàsicament es troben en productes làctics que consumim diàriament. Segons estudis que ha fet, s’associen a una millor memòria en les persones, fet que dona peu a desenvolupar noves dietes per modificar la microbiota intestinal per a tenir una millor qualitat de vida.

Seguidament, Irene Puig Parnau, investigadora també de l’Idibgi, va ajudar el públic a canviar la mala percepció que té sobre les mosques. I és que tenen més similituds amb els humans del que sembla. D’entrada, un 75% dels gens que causen malalties en humans són també al genoma de la mosca del vinagre. És per això que són clau com a model biomèdic per a entendre el comportament d’algunes malalties en éssers humans. En aquest cas, la investigadora va parlar dels estudis que fan fet per investigar com millorar la memòria.

Finalment, Lisset de la Vega Correa, va presentar la Fly Room, un dels espais de l’Idibgi on habiten i es reprodueixen les mosques que fan servir per a la investigació. De fet, és un dels pocs laboratoris de Catalunya que tracta aquests insectes. Va explicar que la mosca ens ha ajudat a entendre com la dieta i la microbiota intestinal poden modular l’estat de depressió. Prenent el fil de la primera xerrada, això és especialment interessant perquè obre la porta a nous plantejaments terapèutics.

Totes les xerrades van anar acompanyades d’imatges i vídeos perquè fossin més entenedores, a més hi va haver una interacció constant amb el públic i, al final, hi va haver un joc de preguntes per posar a prova els espectadors que, amb la cervesa a la mà, es van mostrar expectants en tot moment.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES