Carme Valls Llobet clama a favor de la igualtat de gènere en la medicina

La científica, especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere, ha estat investida doctora honoris causa per la UdG

«La docència no pot tenir en compte només que es memoritzi un gran nombre d'informació i coneixement», ha dit

Josep Coll

Josep Coll

«La medicina i la recerca han confós durant massa anys l'ésser humà amb l'home» ha apuntat Carme Valls Llobet durant el seu discurs d'investidura com a doctora honoris causa per part de la Universitat de Girona. La científica ha dedicat molts anys de la seva carrera a l'estudi de les desigualtats i l'escletxa de gènere en la medicina i aquest ha estat un dels principals motius pels quals ha rebut aquest reconeixement. «El seu compromís, dedicació, determinació, fortalesa de caràcter, trajectòria i el seu fer, ser i estar, la fan mereixedora» d'aquest reconeixement, ha apuntat el professor i exdegà de la Facultat de Medicina Joan San, padrí de l'acte.

San també ha fet un repàs de la trajectòria de Valls, indicant que la seva dedicació al món de la medicina i les seves aportacions «no són puntuals». En els últims anys, la doctora ha fet diferents conferències a la UdG. La del maig de 2021, anomenada «Dones Invisibles a la Ciència» i també la inaugural del Curs 2021-2022 a les Facultats d'Infermeria i de Medicina. Per això, el rector de la institució, Quim Salvi, també ha insistit en el fet que Vall és «una de les científiques que més ha treballat en aquest país i a nivell mundial per una medicina amb perspectiva de gènere». A més, aquest reconeixement «torna a demostrar el compromís irrenunciable de la Universitat de Girona amb la igualtat amb esperit crític», també ha dit el rector.

Per la seva banda, Carme Valls ha fet un discurs molt enfocat a reivindicar la igualtat de gènere en la medicina, fent així una crítica a l'androcentrisme mèdic. Ha començat el parlament amb els tradicionals agraïments i fent un repàs de com es va vincular amb el món de la medicina. «La mirada crítica cap a la medicina va començar als 10 anys», quan ajudava al seu pare a atendre urgències nocturnes. Va ser a partir d'aquí quan va començar a veure les diferències i la «manca d'informació» entre les malalties entre homes i dones.

La metgessa Carme Valls Llobet, investida doctora honoris causa per la Universitat de Girona

La metgessa Carme Valls Llobet, investida doctora honoris causa per la Universitat de Girona / Marc Martí

I una pregunta ha ressonat a l'Aula Modest Prats de la UdG: «Per què les dones han estat invisibles per la medicina?». Aquí Valls ha explicat que fins ben entrada la dècada de 1990 les «dones eren invisibles per la ciència» perquè la majoria dels treballs de recerca sobre els diferents temes no incloïen a les dones. Ara, la científica creu que «lentament», però amb «força» es va introduint la necessitat de perspectiva de gènere en la medicina.

Valls creu que el primer pas per trobar la igualtat en la perspectiva de gènere passa per l'assistència sanitària, que «s'ha de basar en les diferències biològiques que comporta el sexe i les influències del gènere en els factors de conducta geogràfics, culturals, econòmics i socials». A part, la doctora creu que «la docència no pot tenir en compte només que es memoritzi un gran nombre d'informacions i coneixement», sinó que ha d'anar més enllà i s'han de preparar als alumnes perquè puguin «per tenir competències per abordar constantment la interacció de l'enfocament biològic, psicològic, social i mediambiental de la salut en contacte amb persones que presenten dolor, patiment, barrejant amb l'angoixa de no saber que passarà».

Aquestes han estat les reflexions principals de Carme Valls quan ha estat investida doctora honoris causa per la UdG. Un reconeixement que ha volgut dedicar als professionals de la medicina, perquè «són molts els professionals que mereixen medalles», i també a la seva família.