ANÀLISI

Quant cobrarà Lluc Salellas com a alcalde de Girona?

El govern haurà de buscar l’equilibri en la comparativa de formar un govern amb quatre regidors més i un partit més que en l’anterior mandat om la retribució i el número dels càrrecs de confiança també seran clau

Salellas promet rebaixar-se el sou almenys 10.000 euros d’un topall màxim de 75.000 euros però el codi ètic de Guanyem pot retallar-lo més

Madrenas i Salellas el dia de la investidura de l'alcalde.

Madrenas i Salellas el dia de la investidura de l'alcalde. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Els alcaldes i alcaldesses de Girona han anat modificant el seu sou al llarg del temps per adequar-lo a la realitat del moment i també depenent de si cobren d’altres institucions. Actualment, el topall que pot percebre la màxima autoritat de Girona és de 75.000 euros bruts. Però es tracta d’una xifra que no ha cobrat mai ningú. En una entrevista a Vilaweb, el nou batlle, Lluc Salellas, assenyala que vol «abaixar» el sou màxim per aquest càrrec «un mínim de 10.000 euros l’any». Per tant, el seu topall seria de 65.000 euros. «És un sou més que digne», insisteix. També matisa però, «a Guanyem, tenim un codi ètic que ens marca un sou com a màxim de tres vegades el salari mínim interprofessional. Per tant, el meu codi ètic diu que puc cobrar, com a màxim, penso que són, 46.000 o 47.000 euros l’any».

L’anterior alcaldessa, Marta Madrenas, va arribar a cobrar 68.500 euros anuals abans de compaginar les tasques al capdavant del consistori amb les del Parlament. Un cop va començar a la cambra catalana, va renunciar al sou estricte com a alcaldessa i percebia un màxim anual de 38.845 euros com a «indemnitzacions» per assistència als diferents organismes municipals. Al Parlament, on encara hi assisteix, percep un salari base com a diputada de 2.871 euros mensuals, a més de la suma de diversos complements. Hi ha el de desplaçaments, 28.002 euros anuals per als diputats que resideixen a una distància d’entre 80 i 191 quilòmetres de Barcelona, com és el cas. També se li poden sumar altres retribucions en cas que ocupi càrrecs en comissions o dins del grup parlamentari.

Qui volia cobrar el màxim?

Qui sí que volia cobrar un sou de 75.000 euros, el màxim permès, va ser Albert Ballesta. Segurament va ser el punt clau que va provocar que acabés plegant quan es va trobar que cap formació li donava suport i no podia aprovar el nou cartipàs. Ballesta volia no perdre diners del seu anterior càrrec com a delegat d’Interior. La successora, Madrenas el va fixar en els esmentats 68.500 euros.

L'antecessor de Ballesta, Carles Puigdemont, quan era diputat del Parlament , cobrava uns 40.000 euros de base que podien ascendir fins als 80.000 amb diversos complements i només percebia assistències i dietes del consistori. Per la seva banda, l’anterior alcaldessa, Anna Pagans, va tenir inicialment un sou de 63.571 euros, d’aquella època, que més endavant va reduir fins a 58.485 euros.

La suma dels sous dels governs

Si es compara la suma de sous del govern de Salellas amb el de Madrenas caldrà tenir en compte múltiples factors. L’exalcaldessa va governar amb un màxim de tretze regidors (primer eren nou i després s’hi van afegir els 4 d’ERC) i Salellas ho farà amb disset de tres formacions. Tenint en compte que els regidors de govern solen tenir uns sous més elevats que els de l’oposició, caldrà veure com aconsegueix rebaixar la bossa de retribucions polítiques, com va prometre en una entrevista en aquest diari. També hi jugarà un paper important el nombre de càrrecs de confiança del govern i la quantitat d’assessors dels grups municipals del govern i de l’oposició. Abans, al govern hi havia dos partits i ara seran tres. Caldrà veure com aconsegueix rebaixar també la quantitat d’aquest concepte. La idea del govern és aprovar el cartipàs, on s’hauria de clarificar tot, abans del juliol.

Subscriu-te per seguir llegint