El Govern de Girona assegura que avançaran cap a un model d'energies renovables amb comercialitzadores alternatives

El ple municipal aprova la pròrroga del servei elèctric a Endesa i Iberdrola per 3,2 milions per un any

Tapi Carreras

Tapi Carreras

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat la pròrroga del servei d'electricitat dels equipaments municipals a Endesa i Iberdrola, per 3,2 milions. La pròrroga s'havia de validar avui ja que el contracte venç justament demà. Durant el ple, el regidor d'acció climàtica, Sergi Cot, ha deixat clar que durant els dotze mesos de pròrroga treballaran per avançar cap a un nou model d'energia renovable, propera, democràtica i participativa. Cot ha assegurat que estudiaran mesures per incloure altres companyies comercialitzadores alternatives a les grans multinacionals perquè puguin accedir als plecs de contractes. Tot el govern hi ha votat a favor i també el regidor del PP. El PSC s¡'ha abstingut i VOX s'ha quedat sol votant-hi en contra.

En concret, s'aprova seguir lligat al sistema d’adquisició centralitzada de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i del Consorci Català pel Desenvolupament Local (CCDL), ja que, com ha indicat la regidora de contractació, Maria Àngels Planas , els ajuntaments adherits aconsegueixen un preu més econòmic que fent concursos per separat.

El debat

La regidora del PSC Bea Esporrín ha recordat que la CUP i Guanyem (i ERC inicialment), havien votat sempre en contra d'aquest conveni que permet la compra d'energia perquè deien que les empreses que tenen el contracte "abusaven" dels ciutadans. Esporrín ha celebrat que el govern hagi assenyalat que buscaran alternatives i ha reclamat que es negociï amb Endesa una millora de la xarxa elèctrica a la ciutat, per evitar talls de llum. "Resulta paradoxal que el primer ple del Sr. Salellas sigui per aprovar una pròrroga d’un contracte al qual el seu grup ha votat tantes vegades en contra" ha etzibat.

Durant el ple, el regidor de VOX, Francisco Domínguez, ha anunciat el seu vot en contra i ha retret a Guanyem que portés al ple aquesta pròrroga quan en el passat tant com a CUP com a Guanyem, la formació havia acusat Endesa d'abusar dels ciutadans. "Veig que ara impera el sentit comú", ha dit.

El regidor del PP, Jaume Veray, ha assenyalat que votarien a favor per responsabilitat i que ja hi hauria temps per "discutir què fem i com ho fem" més endavant.

Al final del ple, l'alcalde, Lluc Salellas, ha deixat clar que no tenien marge per canviar res, en referència sobretot a les crítiques del PSC. "Aquest alcalde va ser informat dijous de la setmana passada" que s'havia de convocar el ple per validar la pròrroga. Com que calen 72 hores de temps per convocar el ple era "materialment impossible" canviar tot un contracte per la contractació de l'electricitat dels equipaments municipals. "Era obligatori" portar-ho a ple "independentment de l'opinió de cada grup municipal", ha dit Salellas.