La UdG acull referents internacionals en economia de la salut en el marc de les Jornades AES

Entre demà i divendres, la Facultat de Lletres i l’Aula Magna de la UdG seran la seu de les XLII Jornades d’Economia de la Salut

Les jornades comptaran amb la presència de ponents de primer nivell com la professora de la London School of Economics and Political Science, Adelina Comas, i el president de The European Institute for Innovation through Health Data, Dipak Kalra

Adelina Comas, Dipak Kalra i Vicente Ortún Rubio.

Adelina Comas, Dipak Kalra i Vicente Ortún Rubio. / DdG / Gruyssin

Redacció

La Universitat de Girona acollirà entre demà i divendres la 42a edició de les Jornades d'Economia de la Salut. Aquesta trobada se celebra cada any i està organitzada per l'Associació d'Economia de la Salut (AES) i la UdG, sent unes jornades de referència per a professionals de l’Economia, professionals de Ciències de la Salut, i personal acadèmic i investigador. D'aquesta manera, la Facultat de Lletres i l'Aula Magna de la institució gironina esdevindran un espai per a la reflexió entre els principals especialistes en economia de la salut, en unes jornades que tenen per lema «Cap a un sistema sanitari sostenible, innovador i digital».

Demà a les 9:30 hores es farà l'acta inaugural de les Jornades d’Economia de la Salut a l'Aula Magna. L'acte comptarà amb la participació del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, i el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi. A més, el programa de les jornades posarà el focus en els reptes i oportunitats més rellevants de l’era post-Covid amb sessions plenàries, comunicacions i activitats paral·leles de temàtiques molt diverses com, per exemple, els costos hospitalaris, l’avaluació dels medicaments o la desinformació en salut pública.

El Comitè Científic i el Comitè Organitzador consideren que el programa és «ambiciós» perquè, entre altres temes, abordarà la digitalització i la revolució de les dades, la innovació i la sostenibilitat del sistema de salut, els models innovadors d'atenció integrada per atendre la creixent coexistència de dues o més patologies en una mateixa persona, i les possibles respostes a la gestió de malalties estretament relacionades amb la longevitat, com ara la demència. Les jornades també han previst una sessió específica amb la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS), de la qual l’AES en forma part, i que porta com a títol «Canvi climàtic i salut: una visió iberoamericana».

Referents mundials

Les jornades comptaran amb ponències de referents internacionals en economia de la salut com la professora de la London School of Economics and Political Science, Adelina Comas. Considerada com una de les expertes més rellevants en política de cures, Comas intervindrà amb la conferència Economia de la demència: més enllà de les previsions catastrofistes. L'acte se celebrarà dijous (15 hores) a l'Aula Manga.

Un altre dels noms rellevants de l'esdeveniment és el president de The European Institute for Innovation through Health Data, Dipak Kalra. La seva intervenció serà demà matí (10 hores) a l'Aula Magna, amb la ponència Data driven digital transformation in healtcare. També al migdia (14 hores) i en una sessió paral·lela també invervindrà en una ponència titulada How can digitally empowering patients accelerate health systems transformation?. Kalra té un paper internacional destacat en la recerca i desenvolupament de la història clínica electrònica i és professor al University College London. 

Altres ponents de les jornades són Miquel Arrufat, Gonzalo Casino, Stephen Duckett, Ane Fullaondo Zabala, Elisa Gómez Inhiesto, Oriol Güell, Jonathan Karnon, Søren Kristensen, José María Abellán, Valérie Paris, Anna Ribera i Massaguer, Katarina Steen Carlsson i Verena Struckmann.

Finalment, aquesta edició de les jornades retrà un homenatge a Vicente Ortún Rubio, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i un dels més investigadors i acadèmics més importants de l’Estat en matèria d’Economia de la Salut. Ortún va ostentar la presidència de l'Associació d'Economia de la Salut i va rebre la medalla sanitària Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya. Vicente Ortún Rubio serà nomenat soci d’honor