Felip VI: des de Girona "hem de bastir ponts amb Amèrica Llatina"

Ses Majestats assisteixen a l’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona a l’Hotel Camiral Caldes de Malavella

La princesa Elionor destaca als cinc premiats com a «referents indiscutibles que han aprofitat les oportunitats»

Josep Coll

Josep Coll

Feia cinc anys que una població gironina no acollia l’acte d’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona. Aquest dimecres al vespre ho ha fet, després d’aquest parèntesi, a l’auditori de l’Hotel Camiral Caldes de Malavella amb la presència de Ses Majestats Felip VI i Letizia, la Princesa d’Astúries i Girona Elionor i la Infanta Sofia. El rei d’Espanya, que ha estat l’últim a parlar després de l’entrega dels guardons, va destacar com el nom de Girona i el de la fundació s’estenen arreu d’Espanya a partir de diferents iniciatives i també ha apuntat la voluntat que des de Girona es puguin «bastir ponts amb Amèrica Llatina». Ho ha fet en un discurs on ha barrejat el català i el castellà.

El «Tour del Talent» ha «impactat» a tot Espanya. Per això, és «un actiu i una oportunitat excel·lent allà on es realitza», ha dit Felip VI durant el seu discurs. Tanmateix, «comencem un nou repte», amb la «mirada posada més enllà de les nostres fronteres». És per això que el rei vol arribar fins a Amèrica Llatina des de Girona i a partir de la Fundació. «Aquesta gran Iberoamèrica de la qual formem part en ànima, cultura i cor, connectant el seu talent al nostre, unint les nostres cultures a través de les noves generacions», també ha assenyalat Felip VI.

A part, el monarca també ha volgut remarcar la tasca i el creixement de la Fundació Princesa de Girona i la importància que té pels joves. Felip VI, ha apuntat que la cerimònia de lliurament dels premis «és una festa, un motiu de celebració, una aturada per l’esperança que no és gens fàcil». També ha afirmat que la feina de la fundació «és cada dia més necessària, ja que contribueix d’una manera directa a fomentar i promoure eines perquè els joves puguin abordar els desafiaments de cada moment».

«Referents indiscutibles»

Just al principi del seu discurs, Felip VI ha explicat que «a la Reina i a mi ens agrada veure com la princesa assumeix amb il·lusió i responsabilitat el seu rol de Presidenta d’Honor de la Fundació que porta el seu nom i celebrem que, aquest any, ho pugui fer des de Girona». La Princesa Elionor ha parlat abans del seu pare i a diferència d’ell ha fet el discurs en tres idiomes -català, castellà i anglès.

La Princesa d’Astúries i Girona s'ha centrat molt a alabar les tasques de les cinc persones premiades en l’edició d’aquest any. «Són referents indiscutibles que han aprofitat les oportunitats perquè la seva trajectòria tingui un propòsit clar, amb impacte social», ha dit. Elionor, que el 31 d’octubre complirà divuit anys, està «a punt de començar una nova etapa amb un període de formació militar». «És un moment important de la meva vida i em sento amb moltes ganes i convençuda de continuar aprenent i entregant el meu millor ànim en enfortir valors amb els quals he crescut i que avui encarnen els nostres premiats».

La princesa d’Astúries i Girona també ha fet menció a Girona. «Estar a Girona és una alegria i converteix aquest lliurament de premis en un moment molt especial per a mi», ha dit al principi del discurs. A part, també ha alabat la feina feta per part de la fundació i l'hi ha donat les «gràcies per inspirar-nos des de Girona a tants joves de la meva generació que volem viure en una societat més compromesa amb els altres».

Un lloretenc premiat

Abans dels discursos del rei Felip VI i de la princesa Elionor, s'han entregat els guardons de l’edició d’aquest any dels Premis Fundació Princesa de Girona 2023 als cinc guanyadors. Entre ells, al lloretenc Marc Schneeberger, doctor en biomedicina i professor a la Universitat de Yale a qui se l'hi ha entregat el premi de recerca científica. Durant el seu discurs, la Princesa Elionor ha apuntat que Schneeberger «es mostra orgullós dels seus inicis a terres gironines per ser ara professor a la Universitat de Yale i un referent en la investigació d’un problema de salut pública gran, l’obesitat».

El premi d’arts i lletres ha estat entregat aquest any a la violinista María Dueñas, el d’empresa a l’enginyer aeronàutic i CEO i fundador d’Open Cosmos Rafel Jordà Siquier, el social per l’artterapeuta i presidenta de la Fundació Arte Paliativo Sílvia Fernández Cadevall, i l’internacional a la canadenca Sabrina Habib, CEO i Co-Fundadora de Kidogo.

Ha estat Schneeberger que ha parlat en nom dels cinc guanyadors, quan tots ells ja havien pujat a l’escenari a recollir el premi. Schneeberger ha agraït la tasca de la Fundació Princesa de Girona perquè «el que feu per nosaltres és únic». Cada un dels cinc premiats «volem millorar des del nostre camp volem millorar la vida de les persones», ha afirmat durant el parlament. Schneeberger treballa als Estats Units, però ha afirmat que tornar a Girona li porta «emocions intenses».

A l’acte també hi han assistit la ministra de Transports Raquel Sánchez, el delegat del Govern a Catalaunya Carlos Prieto, la presidenta del Congrés Meritxell Batet, i el secretari general del PSC a Catalunya Salvador Illa.

Reviu la cerimònia d'entrega dels premis Princesa de Girona 2023

Cerimònia dels Premis Princesa de Girona 2023