El periodista Jordi Grau serà el pregoner de la Festa Major de Salt

L'esdeveniment se celebrarà entre el 20 i 26 de juliol i actuaran grups com Buhos o el Pony Pisador

Entre les novetats cal destacar que els espectacles infantils es desplaçaran a la plaça Llibertat i la incorporació de balls i activitats paral·leles vinculades als tradicionals sopars de carrer

Redacció

La Festa Major de Salt se celebrarà entre el 20 i el 26 de juliol i tindrà com a pregoner al periodista saltenc Jordi Grau, qui farà el pregó el 20 de juliol a la plaça Lluís Companys (21 hores). Pel que fa l’espai de barraques de l'Era de Cal Cigarro, aquest 2023 hi haurà deu barraques d'entitats saltenques. Per l’espai hi passaran grups com Buhos, El Pony Pisador, els Pelukass o El Minibús Intergalàctic, guanyador del concurs Salt a la Fama. A part, la programació inclou diverses novetats com el fet que alguna de les activitats infantils enguany es traslladarà a la plaça Llibertat amb l’objectiu de descentralitzar els actes i portar-los a diversos punts de la ciutat. Per altra banda, el cartell és obra de Jaume Gubianas i el disseny del got de les barraques és de Pau Ventura.

El cartell de la Festa Major de Salt d'aquest any.

El cartell de la Festa Major de Salt d'aquest any. / Ajuntament de Salt

La tradicional jornada castellera se celebrarà el dissabte 22 de juliol per no coincidir amb les eleccions generals que s’han convocat per al diumenge 23. El mateix dissabte 22 també inclou tota una sèrie d’actes vinculats a la cultura popular com una jornada gegantera i un correfoc. Entre les novetats també es recuperen les sardanes que es duien a terme abans del pregó -i que es van deixar de fer per la COVID- i una cercavila organitzada pels Marrecs que el dissabte 22 recorrerà bona part de la vila fins arribar a l’Era de Cal Cigarro. En canvi, aquest any no s’ha programat la tradicional festa de l'escuma del ball de Pijama per respectar el decret de sequera. El ball del Pijama se celebrarà igualment en finalitzar el correfoc.

La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Salt, Núria Heras, destaca que “estem davant d’una programació amb la qual consolidem els tradicionals actes amb els quals gaudim tots els saltencs i saltenques però també incorporem algunes novetats per encara potenciar més aquestes assenyalades jornades”. Per la seva banda, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, afegeix que “ho tenim tot a punt per compartir amb els veïns i veïnes una programació amb activitats dirigides a tothom i que, gràcies al suport i a la participació de les entitats i associacions de Salt, faran que la Festa Major torni a lluir com ens mereixem tots plegats. Jornades per compartir amb familiars, amics i, en definitiva, els nostres veïns i veïnes”.

Sopars de carrer amb novetats

Pel que fa als tradicionals sopars de carrer de Salt, aquest 2023 donen un pas endavant incorporant actes paral·lels com balls i altres activitats, amb exemples com el Can Panxut Festival, el combat de corrandes que es farà al Grup Sant Cugat i l'exhibició de sevillanes a la Massana.