La Catedral de Girona és cada cop menys visible de nit pels pocs focus que funcionen

Només funcionen la meitat dels punts que il·luminen la façana principal 

Els que hi ha sobre del claustre, per la façana nord, es van espatllar fa anys i a la façana sud, es van treure els de la Casa de l‘Ardiaca, per una sentència judicial

L'Ajuntament assenyala que estudiarà recuperar el màxim de punts de llum per tornar a fer lluir totes les façanes

La façana de la Catedral, vista des del passeig de la Devesa, fa uns dies.

La façana de la Catedral, vista des del passeig de la Devesa, fa uns dies. / Tapi Carreras

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La Catedral de Girona és cada cop menys visible, de nit, pels pocs focus d’il·luminació exterior que funcionen. Històricament, la Seu estava il·luminada des de quatre punts de llum amb grups de focus col·locats estratègicament en indrets elevats, a l’entorn de la Catedral, i a certa distància. Actualment però, només tenen llum dos dels grups de llum. A més a més, tots dos, tenen la meitat dels focus apagats, segons ha pogut saber Diari de Girona. La conservació de la instla·lació dels focus depen de l’Ajuntament.

Els dos grups de focus que funcionen a mitges doten de llum la façana principal. Un dels grups està situat a dalt del Museu d’Història i l’altre està instal·lat al teulat de l’edifici de les missioneres del sagrat Cor de Maria, a la plaça de la Catedral, davant de la Casa Pastors. 

 Pels que fa als punts de llum apagats, un estava situat al teulat del Claustre de la Catedral, amb diferents focus separats. Servien per il·luminar la façana nord, es van apagar fa molts anys i mai s’ha intentat reparar.  

La distribució dels focus a l'entorn de la Catedral.

La distribució dels focus a l'entorn de la Catedral. / DdG

Pel que fa a la façana sud, hi havia un grup de focus al sostre de la Casa de l’Ardiaca, al peu de la plaça dels Apòstols. L’any 2015, l’Ajuntament els va haver de treure després d’un llarg litigi amb els propietaris de l’immoble que tenien els llums a la part alta. El conflicte va acabar als jutjats després que el 19 de maig de 2011 avisessin l’Ajuntament que no volien renovar un contracte amb el consistori que vencia l’any següent sobre la instal·lació dels focus al teulat de l’edifici. Aquest conveni era de l’any 1997 i tenia 15 anys de durada. Un any abans si una de les parts no volia renovar-lo havia d’avisar. 

El conflicte va acabar als jutjats després que el maig de 2011, els veïns avisessin a l’Ajuntament que no volien renovar un contracte amb el consistori que vencia l’any següent sobre la instal·lació dels focus al teulat de l’edifici. Aquest conveni era de l’any 1997 i tenia 15 anys de durada. Un any abans si una de les parts no volia renovar-lo havia d’avisar. Una sentència va acabar donar la raó als propietaris i l’Ajuntament va treure els punts de llum que il·luminaven, fins aquell moment, la façana sud. No se’n van posar en cap altre lloc proper per retornar la il·luminació a aquesta façana lateral.

Retirada dels llums de la façana sud, el 2015.

Retirada dels llums de la façana sud, el 2015. / Marc Martí

El manteniment i reparació de tota aquesta il·luminació corre a càrrec de l’Ajuntament de Girona. Preguntat sobre la situació dels punts d’il·luminació, fonts municipals han exposat que estudiaran la viabilitat de tornar a posar en funcionament tots els que estan apagats. Tant els de la façana principal com els de la façana nord. Pel que fa a la façana sud, no es descarta buscar algun indret on tornar-hi a col·locar nous punts de llum ja que els que hi havia a la Casa de l’Ardiaca es van retirar. 

Focus de la façana nord, sense ús.

Focus de la façana nord, sense ús. / DdG