Les Germanetes dels Pobres deixaran Girona, però es mantindrà el geriàtric

La congregació fa més de 140 anys que gestiona la residència per gent gran ubicada al número 49 del carrer Barcelona 

No se sap la data exacta que marxaran les monges de la ciutat ni tampoc l’empresa que es farà càrrec de l’immoble 

L'edifici del carrer Barcelona on fins ara hi han estat les Germanetes dels Pobres.

L'edifici del carrer Barcelona on fins ara hi han estat les Germanetes dels Pobres. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

La Congregació Germanetes dels Pobres marxaran de Girona després d’haver estat 145 anys a la ciutat i des de 1881 ubicades a l’edifici del número 49 de la carretera Barcelona, on fa temps que assisteixen a persones majors amb escassos recursos econòmics. L’immoble fa cantonada amb el carrer Sant Joan Baptista La Salle. Segons ha pogut saber Diari de Girona, a l’edifici es faran les mateixes tasques que fins ara, les d’un geriàtric, tot i que passarà a ser gestionat per una empresa. Tot i així, encara no sap quina serà aquesta nova companyia ni la data exacta en la qual les germanetes abandonaran les instal·lacions, que tenen un espai útil d’uns 5.000 metres quadrats.

Són dos els motius pels quals les Germanetes dels Pobres abandonaran la ciutat en els pròxims mesos. Per una banda, perquè la congregació no disposa dels recursos econòmics suficients i fa alguns anys que estan en números vermells. I és que no compta amb subvencions i només tenen ingressos dels usuaris de la residència i de les donacions que fan alguns benefactors. Pagar una quarantena de treballadors i moltes altres despeses no fan viable poder mantenir-se en una instal·lació tan gran. L’altre motiu és perquè amb el pas del temps el número de germanetes ha anat baixant. Actualment, només n’hi ha set, que seran redistribuïdes a altres centres que la companyia té arreu d’Espanya.

En tot cas, la marxa de les set Germanetes dels Pobres que hi ha a Girona no impedirà que els usuaris que avui en dia fan ús dels serveis de les instal·lacions es mantinguin al mateix edifici. Ara, hi ha cinquanta-cinc persones majors que resideixen al geriàtric, i ho podran continuar fent un cop la nova empresa passi a gestionar les instal·lacions. De la mateixa manera, la quarantena de treballadors que hi ha també es mantindran amb la nova companyia.

L'edifici, situat al número 49 del carrer Barcelona, fa cantonada amb el carrer Sant Joan Baptista La Salle.

L'edifici, situat al número 49 del carrer Barcelona, fa cantonada amb el carrer Sant Joan Baptista La Salle. / ANIOL RESCLOSA

Altres casos

Aquest, no és el primer cas d’una comunitat religiosa que ha marxa de Girona en els últims anys. L’últim antecedent data de fa tot just un mes, quan les Esclaves del Santíssim Sagrament i la Immaculada van deixar Girona després d’haver estat 71 anys a la ciutat per falta de vocacions -només quedaven vuit monges- com a causa principal.

Entre els convents que s’han anat tancant els últims anys a la ciutat també hi ha els dominics del Sagrat Cor, que van marxar el 2017 després de 66 anys. Aquell mateix any van marxar les últimes monges caputxines que quedaven al convent de la pujada del Rei Martí, posant així punt final a més de quatre segles de presència a la ciutat. L’any 2019, les quatre carmelites descalces que quedaven a Montilivi també van marxar, després de 63 anys a la ciutat. Finalment, l’estiu passar va transcendir que les últimes quatre germanes Carmelites de la Caritat Vedruna de Girona també eren traslladades, acomiadant-se així de l’escola on feia 116 anys que treballaven.

Tampoc és el primer centre d’Espanya que les Germanetes dels Pobres abandonen en els últims mesos. A finals de l’any passat es va saber que la congregació de Palma abandonava l’illa per falta de vocacions després de 145 anys a la capital mallorquina i 82 al mateix edifici. El Govern Balear tenia per objectiu que les instal·lacions passessin a ser de gestió pública i estiguessin destinades, com fins ara, a les persones majors.

Assistint persones majors amb pocs recursos durant dècades

La Congregació Germanetes dels Pobres es vn instal·lar per primera vegada a Girona l’any 1878. Ho va fer per petició del bisbe Constantí Bonet i Zanuy, amb la finalitat d’atendre els ancians més pobres i malalts de la ciutat. Aquesta petició es va fer el 1968, però la Tercera Guerra Carlina va impedir la seva arribada abans.

El 1978 es van ubicar a una casa petita prop de la Catedral. Més tard ho van fer al carrer Ballesteries, abans que el 1881 s’instal·lessin definitivament al carrer Barcelona, on hi han estat fins ara. Només van haver d’abandonar l’edifici durant un parèntesi d’uns anys, entre finals de la dècada dels noranta i principi de la dels 2000, per un enderroc i reformes a les instal·lacions que van costar uns sis milions d’euros. Durant tots aquests anys, la Congregació Germanetes dels Pobres s’han encarregat d’assistir a les persones majors amb pocs recursos econòmics. Entre els accidents destaca que el febrer de 1939, durant la Guerra Civil, l’edifici va ser afectat per un bombardeig, causant un nombre indeterminat de víctimes mortals entre religiosos i usuaris del centre.

L'enderroc de l'edifici va ser el 2001.

L'enderroc de l'edifici va ser el 2001. / DAVID CESPEDES

Subscriu-te per seguir llegint