Els Marrecs de Salt carreguen una torre de vuit amb folre jugant a casa

La colla assoleix per primera vegada la fita després de la pandèmia

Unes 300 persones presencien l’acte a la plaça Lluís Companys en un acte de la Festa Major

Josep Coll

Josep Coll

«La intenció és fer la tripleta de vuit», deia el president dels Marrecs de Salt, Santi Cruz, abans de la jornada castellera que se celebrava al municipi en un dels actes de la Festa Major. I tal dit, tal fet. Els Marrecs han aconseguit aixecar el 3 de 8, el 4 de 8 i, com a colofó, la torre de vuit amb folre, «el gran objectiu d’aquest primer tram de temporada». I és que jugar a casa té els seus avantatges, i aquesta tarda unes 300 persones han presenciat a la plaça Lluís Companys de Salt la jornada castellera. Un públic que, sobretot, ha vibrat amb aquesta «tripleta de vuit» que van assolir els Marrecs de Salt en un acte rodó, en el qual també s’han fet dos pilars de cinc, i vuit pilars de quatre.

La colla saltenca ja havia aixecat, en algunes actuacions d’aquest inici d’any, una torre de set amb folre, en el que s’anomena «una clàssica». El 3 de 8, el 4 de 8 i la torre de set amb folre s’havia aconseguit en les últimes actuacions. Per això, els Marrecs han volgut fer un pas més, ser una mica més ambiciosos i «pujar un pis» la torre de set amb folre. Amb esforç, constància i amb el públic saltenc mirant-ho des de davant l'Ajuntament ho han assolit. L’han carregat i quan el baixaven torre ha caigut. Per aquest motiu, la colla afirmava estar satisfeta per haver carregat el castell, però va quedar aquell gust amarg perquè no s'ha pogut descarregar. I és que s’havia entrenat de valent per fer-ho. Potser els nervis han trait una mica. 

No és la primera vegada que aixequen una torre d'aquest estil, però sí que és el primer cop que ho fan després de la pandèmia. Clar, després de més de tres anys, gairebé quatre, sense fer-ho, té un gust especial. Potser com si ho haguessin fet per primer cop. Per això les cares dels membres de la colla estaven plenes de felicitat i una simple mirada o una abraçada efusiva ja ho deia tot. Ho havien aconseguit.

Canvi de dia per les eleccions

I tot, en una jornada castellera de Festa Major de Salt una mica especial. L'acte, en anys anteriors, estava sempre programat per diumenge migdia. Les eleccions generals, que se celebren demà, han fet canviar de plans. L'Ajuntament és un dels indrets on es pot anar a votar a Salt i si la jornada s'hagués celebrat demà, hauria d’haver estat a un altre lloc. «És important actuar a la nostra plaça», deia Santi Cruz. I aquest, és un dels primers motius pels quals es va decidir traslladar la jornada castellera a avui. Una jornada que ha comptat també amb les actuacions dels Merlots -la colla castellera de Figueres- i dels Castellers del Riberal, de la Catalunya Nord.

A causa de les eleccions, també «podríem perdre castellers, si eren cridats a anar a la mesa», explicava Cruz. Per això, «ens vam anticipar» i «vam decidir fer la jornada dissabte a la tarda, com també han fet altres colles». Sense anar més lluny, la Diada Castellera de les Santes, a Mataró, també s’ha fet avui, quan sempre s’havia celebrat en diumenge. El president dels Marrecs de Salt també apuntava que sent en dissabte a la tarda «ha fet que vingués més gent» i, òbviament, «no ha fet tanta calor», com hagués fet demà a les dotze del migdia. De fet, Cruz explicava que, en pròxims anys, en pròximes Festes Majors de Salt, «s’avaluarà fer-ho així».