Detenen una falsa metgessa que va treballar en una clínica de Girona

Els Mossos van arrestar la suposada doctora que va estar set mesos exercint a l'hospital de Berga

La policia ha constat que s'ha fet passar per infermera i metgessa en un mínim de tres centres sanitaris i en una empresa de prevenció de serveis sanitaris

En alguns dels llocs on va treballar va mostrar un resguard de pagament fals del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona

Unes manilles

Unes manilles / MOSSOS D'ESQUADRA

E.B.

Els Mossos d'Esquadra han detingut una falsa metgessa que va treballar en una clínica de Girona. Aquesta detenció és fruit d'una denúncia de l'hospital de Berga on va estar exercint durant set mesos sense els coneixements. La policia ha pogut acreditar que l'arrestada s'ha fet passar per infermera i metgessa en un mínim de tres centres sanitaris i en una empresa de prevenció de serveis sanitaris.

La detinguda no té cap titulació universitària per exercir la medicina, tot i que en algun centre va mostrar un resguard de pagament fals del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona. Els Mossos van detenir ahir la suposada sanitària a Vic. És una dona de 30 anys a qui acusen de ser presumpta autora de quatre delictes per intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d’estat civil.

La investigació continua oberta i els Mossos continuen fent gestions amb altres centres sanitaris i serveis d’ambulàncies on la detinguda podria estar implicada. La detinguda passarà les pròximes hores a disposició judicial.

Tot es remunta al passat dijous la gerent de l’Hospital de Berga va denunciar als Mossos que des del mes de desembre de 2022 tenien una metgessa al servei d’urgències que no disposava de la titulació requerida. Una empresa de serveis sanitaris preventius, on la suposada metgessa havia buscat feina, va alertar a l’hospital del Berguedà de la possible falsedat. Segons la base de dades del Col·legi de Metges de Barcelona utilitzava el número de col·legiat d’un altre doctor.

Cap titulació

En una primera fase de la investigació els mossos van corroborar, a través del Ministerio de Universidades, que la dona no disposava de cap títol universitari a l’Estat Espanyol, ni cap títol extern homologat per l’Estat. Quan els responsables de personal de l’Hospital de Berga li van requerir la documentació, només va mostrar una captura de pantalla amb un número de col·legiada i dues fotografies vestida de metgessa. Tot seguit, li van comunicar que el 20 de desembre es podia incorporar com a doctora del servei d’urgències de l’hospital i de seguida que pogués, aportés tota la documentació físicament.

Quan l’hospital va esbrinar que no constava a la base de dades del Col·legi de Metges, li van obrir un expedient disciplinari per falta molt greu i la van suspendre de les seves funcions.

S'ha fet passar per infermera i metgesssa

Fins a la data, els investigadors han pogut confirmar que la dona va treballar de metgessa i infermera a tres centres sanitaris: l’Hospital de Berga, l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i una clínica de Girona, segons informa la policia. També va formar part del quadre mèdic d’una empresa de prevenció de serveis sanitaris. En la majoria dels centres va elaborar i firmar informes amb la firma digital d’un altre metge, així com el seu número de col·legiat. A més, també va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada en Medicina de la Universitat de Girona.

Ahir a la nit, la policia va detenir a Vic la presumpta autora per quatre delictes continuats d’intrusisme professional, un delicte continuat de falsificació documental per signar diversos informes i receptes amb la signatura d’un altre professional, un altre delicte de falsedat documental per falsejar el resguard de pagament del títol universitari, i un delicte d’usurpació d’estat civil per apoderar-se del nom i número de col·legiat d’una altra persona a l’hora de signar una recepta.

La investigació continua oberta i els Mossos continuen fent gestions amb altres centres sanitaris i serveis d’ambulàncies on la detinguda podria estar implicada. Podria estar-ho en 8 casos més.

A més, també els Mossos estan recopilant tota la informació referent als pacients afectats.

Irregularitats en la contractació

Per la seva banda, divendres passat, en una roda de premsa, els responsables de l’Hospital de Berga, segons recull l'ACN van reconèixer “irregularitats importants” en la contractació de la falsa metgessa i van assegurar que havien acomiadat el director de Recursos Humans. El centre va assegurar que la dona va estar acompanyada en tot moment per un superior, ja que havia explicat que s'havia graduat l’any 2022. L'hospital va garantir que no van detectar-se queixes per part dels pacients ni cap "escletxa assistencial".

Fonts de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona van sumar-se a la denúncia de l'Hospital de Berga i van confirmar que la falsa metgessa també havia treballat per a ells.