«Suport quilòmetre zero» a Girona Est

La Fundació Girona Est planifica el seu cinquè curs escolar amb energia i novetats, després de quatre anys promovent l’educació, l’esport i la cultura als cinc barris de l’est de la ciutat

Els educadors Dèlia Ania i Aleix Tort, amb dos nens d’equips de la Fundació Girona Est.

Els educadors Dèlia Ania i Aleix Tort, amb dos nens d’equips de la Fundació Girona Est. / Irene Ros

Maria Domínguez Trijueque

El 19 d’abril del 2019 en Jaume Sanabras i 24 empresaris més s’ajuntaven davant notari, il·lusionats. Firmaven la constitució d’un nou projecte: la Fundació Girona Est. Quatre anys més tard, a punt d’encetar el cinquè, «hem pogut arribar a més de 200 famílies del barri», afirma Jaume Sanabras, que després de ser-ne el principal impulsor, ara actua com a director de la Fundació. «Estem satisfets en el punt que som ara però sabem que queda molta feina per fer». 

Girona Est integra un conjunt de cinc barris de la ciutat «històricament invisibilitzats» en el que hi viuen unes 4.200 persones: Vila-Roja, Mas Ramada, La Creueta, Sant Daniel i Font de la Pólvora. La zona, de poc menys de dos quilòmetres quadrats, sovint s’ha caracteritzat pels seus alts índexs d’abandonament escolar, nivell de renta molt baix, poques oportunitats laborals i alt percentatge d’atur. Des de la seva creació, la Fundació Girona Est busca revertir aquesta situació de vulnerabilitat i potenciar uns barris plens de possibilitats, a través del que Sanabras anomena «retorn i suport quilòmetre zero». «No cal anar lluny», afirma, «al costat de casa també es pot ajudar».

La idea inicial sorgeix, precisament, després d’un voluntariat. «Vaig conèixer el barri perquè vaig presentar-me com a voluntari per fer reforç educatiu, i vaig pensar que si mai tenia alguna oportunitat, hi tornaria», explica Sanabras. Però, tot i ser qui va encapçalar la iniciativa, sempre parla en plural. «A la vida, avui en dia, sol no pots fer res. Si vols anar lluny has d’anar acompanyat». El grup de 25 empresaris avui ja s’ha convertit en un de més de 50, i continua creixent. «Som uns quants que, des del món de l’empresa, pensem que si les coses van bé, donar un retorn a la societat és molt important». La col·laboració és clau en el projecte, que sovint treballa conjuntament amb l’Administració i altres entitats presents al barri, fent «un treball en equip molt potent, on hi ha moltes parts implicades». 

El nom oficial que consta registrat és Fundació Futur Girona Est, i té sentit. Les opcions eren moltes, però es va voler centrar la feina de la fundació en el jovent del barri i la seva educació. «No podem treballar amb el present, perquè ja hem fet tard, per això ens centrem en els nens i nenes, que són el futur», exposa Sanabras. Per això es presenta com una iniciativa amb visió a llarg termini. «Hauran de passar generacions per realment veure que comporta tot això per la societat i la zona Girona Est», reflexiona Gerard Arderiu, coordinador de projectes de la fundació. 30 anys és la previsió amb la què treballen, i no tenen intenció de desviar-se el seu objectiu inicial. «És infinit el que es pot fer amb els nanos» sosté Jaume Sanabras. «Si ampliéssim la nostra activitat, deixaríem de fer moltes coses importants per ells i elles, i això no ens interessa».

L'escola esportiva Girona Est, entrenant a Vila-Roja.

L'escola esportiva Girona Est, entrenant a Vila-Roja. / Aniol Resclosa

No és estrany, doncs, que la major part de l’activitat de la fundació es canalitzi a través activitats extraescolars. La Fundació Girona Est organitza la seva labor en tres grans àrees: educació, esport i cultura. A través d’aquestes, s’ha estructurat un sistema d’activitats extraescolars, que fan que l’educació continuï fora l’escola i permeten créixer «des del punt de vista educatiu, personal i humà» explica Jordi Sanabras. «El que volíem que al barri hi haguessin les mateixes oportunitats que a qualsevol lloc Catalunya. I la majoria de nens fan activitats extraescolars, i el barri no tenia oferta. Ara, 200 famílies que confien a portar els nanos a les activitats». 

Dins de l’àrea d’esports, el futbol ha funcionat especialment bé des del principi: l’escola esportiva Girona Est compta amb cinc equips de futbol, més de cent alumnes matriculats i participa en les competicions del Consell Esportiu i de la Federació Catalana. Altres activitats, en canvi, van ser més difícils d’arrencar. «Parlar en aquests barris de teatre o música és més complicat, perquè estan menys habituats en aquestes matèries» però al final s’ha aconseguit, i a les classes de música i teatre del curs passat hi van participar al voltant de cinquanta nens i nenes de diferents edats. Per a l’Aleix Arderiu, voluntari a la fundació i educador de bàsquet, això és un assoliment important. «És molt preferible que estiguin aquí, on a part de fer esport poden adquirir valors, i que no estiguin tant al carrer». 

Classe de reforç del projecte educatiu de Girona Est.

Classe de reforç del projecte educatiu de Girona Est. / Laura Vallès

El curs que ve suposarà el cinquè aniversari d’activitat de la fundació. «Aquest any serà el primer que l’estratègia s’ha avançat a l’acció» explica, orgullós, el president. «Fins ara, fèiem moltes coses amb molta bona voluntat però sense haver definit un full de ruta». Això és en part perquè fa uns sis mesos que la Fundació Girona Est compta amb un equip professional de treballadors. Per a en Gerard, és «el salt qualitatiu per poder treballar millor i anar adaptant els projectes al barri».

El curs que ve se substituirà l’activitat de multiesports per classes de ball, que pot funcionar millor «per temes de cultura i costums» i s’ampliaran les hores de reforç, de dos dies a cinc. Jaume Sanabras també considera que el nou equip és el que ha permès organitzar la campanya que començarà el setembre, «hem pogut planificar amb temps, no només les activitats, però també els pressupostos, que aquest any han incrementat en un 20%». 

Alumnes de Música de l’Est, participant al Festivalot, aquest maig passat.

Alumnes de Música de l’Est, participant al Festivalot, aquest maig passat. / Irene Ros

En Quim Fàbrega ja fa un temps que col·labora amb la fundació. Hi participa com a mentor, fent acompanyament durant la temporada escolar, i també fa algunes classes de reforç. Abans de col·laborar, però, mai havia estat al barri, tot i tenir-lo a tocar de casa. «És una mica el que ens passa a tots els de Girona». I és que un dels objectius de la fundació es precisament aquest; donar a conèixer el barri a Girona, i Girona al barri. «Trobo que és molt important, mirar d’apropar-nos», afirma en Quim. 

Souhayla El Boughlamy: «Quan surts del barri notes molt els estereotips»

Als inicis de la fundació, un grup de joves dels barris de Girona Est es va reunir amb Jaume Senabras al Centre Cívic Onyar. Una d’aquelles persones era la Souhayla El Boughlamy.

Per ella, Grup Sant Daniel és casa seva, la seva zona de confort. «Tinc 23 anys i en porto 20 aquí. He crescut aquí, he fet tota la meva vida aquí». La Souhayla ha notat molt el canvi des que va aparèixer la fundació. Ara hi ha més opcions. «A mi, per exemple, m’hauria agradat tenir l’oportunitat de practicar diferents instruments quan era petita».

Souhayla El Boughlamy.

Souhayla El Boughlamy. / DdG

La “Suhi” fa 4 anys que col·labora amb la Fundació, primer com a voluntària i ara com a treballadora

La Souhayla va estudiar al barri fins a l’ESO, que va anar a fer-la al centre de Girona. L’any passat es va graduar d’educació primària a la Universitat de Girona. «Quan surts i et poses en contacte amb altres companys, que no saben la realitat del barri, notes molt els seus els estereotips negatius i la imatge que tenen al cap». Amb la seva feina, la fundació també busca eliminar aquesta imatge negativa. Precisament, una de les feines de la Souhayla inicialment eren tasques de comunicació. «Preteníem donar notícies positives, i fer veure que aquí no només passen coses negatives». Ara, treballa en la gestió de dades i els divendres fa de monitora a les classes de música.

«Hi ha diferents projectes i àrees, però tots volem formar part i saber què passa en cada acció». La filosofia és treballar en xarxa i aprofitar sinèrgies. «Almenys un cop a la setmana fem una reunió per posar-nos el dia i anar tots a la una».

La Souhayla veu que la seva col·laboració amb la Fundació Girona Est va per llarg. «Fins que no em diguin, “adeu,” vull continuar». Se sent molt orgullosa de la feina que s’està fent, i afirma que entre la gent que viu al barri també hi ha molt d’agraïment. «Quan estic amb les famílies, sempre et donen les gràcies».