Girona renuncia a una subvenció de 108.000 euros per falta de «l’equip d’especialistes necessari»

Es tracta d’un projecte que s’ha de desenvolupar en tres anys per implementar la intel·ligència artificial als Serveis Socials i l’Ajuntament manté que l’acabarà tirant endavant en dos anys

Es va rebre la confirmació de la subvenció el 27 d'abril i el procés per seleccionar el personal va començar el 8 de maig i encara no ha acabat

El projecte Pigall rebia 326.00 euros de subvenció en tres anys però s’ha hagut de rebutjar al primer terç

Es vol millorar la intervenció dels serveis socials amb la implementació de la intel·ligència artificial.

Es vol millorar la intervenció dels serveis socials amb la implementació de la intel·ligència artificial. / DdG

Tapi Carreras

Tapi Carreras

L’Ajuntament de Girona ha renunciat a una subvenció de 108.202,51 euros que es destinaven a un «projecte tecnològic que contribueixi a la millora i transformació dels models de gestió dels Serveis Socials» perquè «no disposa de l’equip d’especialistes necessari per elaborar el projecte tècnic» que es requereix «i no hi ha temps material per dur a terme el procés selectiu ordinari». Es tracta d’un projecte innovador que incorpora la intel·ligència artificial i que comptarà amb la implicació de la Universitat de Girona.

La subvenció prové de fons europeus gestionats per la Generalitat i forma part d’un projecte per tres anys i un global de 460.486 euros dels quals, es va obtenir una subvenció total d’uns 326.000 euros. D’aquests, 108.202,51 euros són els corresponents a aquest any 2023 pels quals s’ha renunciat. Per al 2024 hi ha previst un nou ajut pel mateix import i per l’any 2025, la xifra serà de 109.665,53 euros. En el decret de renúncia de l’import per l’any 2023, sí que s’indica que es preveu iniciar el projecte «durant l’any 2024».

Les dates clau

Tot plegat va arrencar l’1 d’agost de 2022, quan l’Ajuntament va aprovar la sol·licitud de la subvenció per tirar endavant el projecte Pigall «per tal d’actualitzar la tecnologia existent o implantació de noves tecnologies que permetin disposar d’informació fiable i actualitzada per millorar la planificació de la intervenció social i la presa de decisions». En concret es va participar en la convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials de la Generalitat, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, amb els ajuts anomenats Next Generation. La confirmació que s’obtenia la subvenció de prop de 326.000 euros dividits en tres anys va arribar el 27d’abril d’aquest 2023.

Quan es va fer públic que s’aspirava a la subvenció, l’aleshores regidora de Drets Socials, Núria Pi, va exposar que es tractava d’un projecte que havia de permetre «ser més eficients i aplicar als serveis socials una eina que cada vegada serà més present en el conjunt de la societat». En aquest sentit, va indicar que l’Ajuntament, amb aquest projecte aspirava a convertir-se en «un referent en la gestió dels serveis socials» i que això exigia «incorporar les noves tecnologies al dia a dia, amb l’objectiu de millorar i servir més bé al conjunt d’usuaris».

El projecte Pigall ha de servir per aplicar la transformació digital a la intervenció social, la diagnosi i l’anàlisi de les dades mitjançant aplicacions d’intel·ligència artificial. El seu ús analitzarà dades desenvolupar una millor comprensió, extreure coneixement i portar a terme actuacions generals i específiques de millora dels Serveis Socials. Segons detalla el consistori municipal, això permetrà «millorar la presa de decisions en el desenvolupament de recursos i projectes».

L’explicació del govern

 Fonts municipals han assenyalat que de seguida que es va tenir coneixement de l’atorgament de la subvenció, el 27 d’abril de 2023, es va iniciar el procés selectiu per trobar el personal especialitzat: un analista de dades. El procediment es va iniciar el 8 de maig. Els tràmits burocràtics han provocat que, hores d’ara, encara no hagi acabat. «Si acceptàvem ara els diners, corríem el risc d’haver de retornar-los i que no es pogués fer el projecte però renunciant, per prudència, al primer any, no perdem l’opció de fer el projecte», exposen des de l’Ajuntament. De fet, indiquen que el projecte tirarà endavant l’any vinent i que estarà tindrà enllestit el 2025. «Segurament tampoc hauríem necessitat els tres anys», han indicat. Ihan deixat clar que el projecte anirà més enllà del 2025 perquè tindrà continuïtat i serà permanent.

Subscriu-te per seguir llegint