Menys queixes per plagues però més per vespes asiàtiques i per paneroles

La petició d’actuació que segueix encapçalant el llistat és la presència de ratolins i rates, amb 330 peticions el 2022

Una plaga de paneroles detectada a Girona, en una imatge d'arxiu

Una plaga de paneroles detectada a Girona, en una imatge d'arxiu / Aniol Resclosa

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Les queixes ciutadanes per la presència de plagues a la ciutat de Girona van baixar l'any 2022 respecte de l’any anterior tot i que n’hi va haver més per la presència de paneroles i per vespes asiàtiques. L’Ajuntament va atendre un total de 914 peticions d‘intervenció quan l’any 2021 la xifra havia estat de 1.143.  Les plagues que més queixes reporten són per rosegadors (rates i ratolins), paneroles, vespes i aus.

Pel que fa a l’evolució anual de les peticions registrades per les principals plagues urbanes a la ciutat de Girona, hi ha una reducció significativa de les queixes per rosegadors respecte dels anys anteriors ( passant de 473 l’any 2021 a 330 l’any 2022), mentre que els avisos per paneroles van pujar (183 a 208). També les vespes asiàtiques. Es van rebre 151 alertes i es van localitzar 23 nius quan l’any anterior havien estat 112 avisos per 25 nius. La resta de plagues va mantenir estables o van registrar una tendència a la baixa. És el cas de formigues, mosquits, tèrmits, abelles i altres tipus com ara puces, xinxes o bernat marbrejat. Les peticions de queixes per aus (per exemple per coloms, gavians o estornells) es van reduir respecte a l’increment registrat l’any passat, passant de 163 a 116.

Les 914 peticions van sortir dels equipaments municipals i de queixes de particulars rebudes per la Bústia d’avisos de l’Ajuntament o per mitjà d’instàncies al Registre d’entrada. Aquestes peticions i queixes van comportar diferents actuacions de la brigada municipal de control de plagues i animals i de les empreses externes contractades. La seva tasca va consistir en l’aplicació de diferents mètodes com ara inspeccions, assessorament i l’ús de tractaments biocides. Per exemple, al llarg de l’any 2022, la Brigada va realitzar 118 actuacions en equipaments i 231 actuacions en els diferents centres educatius municipals en el marc del Programa de control integrat de plagues, basat en una inspecció inicial, l’elaboració d’un Pla d’Acció i l’avaluació d’aquest Pla, segons s’exposa en la memòria de l’àrea de Territori. A més a més. els tècnics de la Brigada de control de plagues van començar a registrar les inspeccions efectuades en els centres educatius en una nova aplicació mòbil denominada «Survey123». En total es van registrar 90 inspeccions. 

L’any 2022 es van rebre 151 alertes de presència de vespes asiàtiques i es van localitzar 23 nius

La brigada municipal de control de plagues i animals està formada per 4 persones, 3 oficials (un d’ells assumint les funcions de coordinador-encarregat) tots ells amb la formació i capacitació corresponent al Nivell 3 de la qualificació professional de Seguretat i medi ambient – Gestió de serveis per al control d’organismes nocius; a més d’un peó que els dona suport. 

Actuacions a Girona.

Actuacions a Girona. / DdG

Els estornells utilitzen una trentena d’espais com a dormidors, amb la plaça poeta Marquina com a centre

L’empresa Falconers Iberia, SL s’ha encarregat els darrers anys de les tasques de prospecció, cens i foragitament d’estornells, mitjançant amb aparells acústics, làser, focus i falconeria. L’any 2022 va iniciar els serveis al juny , quan ja es van detectar els primers estols al dormidor de la plaça Poeta Marquina.

Durant el 2022 es va fer seguiment a 30 espais utilitzats històricament com a dormidors d’estornells. Els espais on s’han registrat les densitats màximes més elevades van ser: Poeta Marquina (2.000 individus, a l’agost), avinguda Ramon Folch (1.200 individus al setembre), i Sant Ponç - plaça de l’Esport (1.000 individus, al novembre), juntament amb plaça Miquel Coll, avinguda Sant Francesc - carrer Fontanilles, carrer Saragossa i carrer Progrés (900-600 individus) i en menor proporció en els altres espais amb arbres caducifolis.

Quan a les actuacions de foragitament, es podria considerar que es produeix un efecte de dispersió d’uns dormidors a altres de la ciutat. Seguint la tendència del darrer any, les concentracions màximes d’estornells a la ciutat han seguit disminuint, passant dels 10.000 exemplars comptabilitzats a la plaça Poeta Marquina l’any 2019, als 6.000 al 2020 i als 5.000 al 2021. L’empresa ha apuntat a aquest diari, que l’any 2022 devien ser uns 2.000 exemplars i, enguany, un miler.

Subscriu-te per seguir llegint