Cinc veïns afectats per un esfondrament a Cervià de Ter no podran tornar fins que es consolidi el terreny

Una fuita d'aigua va provocar que la muralla cedís

Ara preocupa les pluges dels propers dies

La muralla esfondrada a Cervià de Ter

La muralla esfondrada a Cervià de Ter / Bombers de la Generalitat

ACN

- Cinc veïns d'un habitatge de Cervià de Ter (Gironès) han estat desallotjats de casa seva com a mesura de precaució, després que s'esfondrés part de la muralla medieval que tenen a tocar de casa. Tot plegat va passar aquest dimecres pels volts de les deu del matí quan la part inferior de la muralla va cedir, com a conseqüència d'una fuita d'aigua de la canonada interior que s'estava reparant. Els tècnics van tallar el subministrament i tot apunta que en el moment en què el van reprendre, la canonada no va aguantar i va patir la fuita, inicialment indetectable, perquè la canonada passa per l'interior de la muralla. El terreny, especialment argilós, va acumular aigua i va provocar que part de l'estructura cedís.

De seguida es van avisar als tècnics i els equips d'emergència i es van evacuar cinc persones que viuen en una casa a tocar de la muralla, de forma preventiva. Malgrat que els fonaments i l'estructura general de l'immoble no ha quedat afectada, els veïns no podran tornar fins que es consolidi el terreny i no hi hagi perill de més esllavissades o de la caiguda total de la muralla. En aquest sentit, el que més preocupa actualment son les pluges anunciades pels propers dies i que puguin generar un problema a l'estructura.

Al lloc dels fets s'hi ha desplaçat tècnics de l'Institut Geogràfic, a més d'un geòleg expert i els arquitectes municipals, que estan estudiant quines passes cal seguir per poder consolidar la part afectada i evitar més esfondraments.

La canonada que va patir la fuita era d'aigua potable i això ha afectat també al servei que s'ha de fer amb un altre conducte exterior provisional per tal de poder servir els veïns. Tot i que l'Ajuntament va oferir una alternativa als veïns que van haver de ser desallotjats, aquests van preferir anar a cases de familiars.

De moment, la circulació al carrer Muralla està completament tallada a vehicles i vianants, mentre que al carrer Girona només està restringida pels vehicles, si bé s'aconsella evitar passar-hi per la proximitat amb la zona afectada.