Girona aprovarà dilluns el topall del 4% d'habitatges d'ús turístic en el conjunt de la ciutat

No es permetrà que hi hagi més llicències al sector del Barri Vell i Mercadal perquè ja s'arriba al 15% estipulat per les zones

Actualment, hi ha 763 immobles d'aquestes característiques a la ciutat, però ara s'hi afegiran els apartaments turístics i les llars compartides, a part dels pisos

La plataforma Més Barri ha penjat diverses pancartes contra els pisos turístics a Girona.

La plataforma Més Barri ha penjat diverses pancartes contra els pisos turístics a Girona. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

L'Ajuntament de Girona aprovarà de forma provisional en el ple municipal de dilluns el topall del 4% d'habitatges d'ús turístic en el global de la ciutat. Aquesta era una de les seixanta-quatre propostes que de l'acord del nou equip de govern format per Guanyem Girona, Junts i ERC. De fet, l'alcalde Lluc Salellas ha assenyalat durant la roda de premsa que «aquest govern ja complexi amb els compromisos abans dels cent dies». Tanmateix, el topall d'aquest 4% serà pel conjunt de la ciutat, mentre que per sectors es mantindrà el del 15%, la xifra que fins ara hi havia arreu de la ciutat. Això significa que a la zona que engloba el Barri Vell i part del Mercadal quedarà com fins ara, amb les mateixes llicències, ja que supera lleugerament el 15%. Tanmateix, s'impedirà que aquest sector tingui més llicències d'ús turístic.

Una altra de les novetats d'aquesta aprovació és que s'inclourà dins els habitatges d'ús turístic els apartaments i les llars compartides. Segons detalla l'Ajuntament, actualment a Girona hi ha un total de 763 pisos turístics, tot i que no es compten els apartaments turístics -tot un bloc- ni les llars compartides -lloguer d'una part de l'habitatge per ús temporal. A més, s'impedirà que es puguin rehabilitar de forma integral els blocs d'edificis per poder destinar la primera planta a habitatges d'usos turístics.

Durant la roda de premsa, la tinenta d'alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l'Ajuntament de Girona, Cristina Andreu, també ha explicat hi ha la sensació que els habitatges sense llicència han crescut en els últims anys. «És difícil saber quants n'hi ha», tot i que ha apuntat que amb aquesta aprovació es farà una «inspecció» més intensa d'aquests casos per poder «millorar la vida dels barris».

Avui dia, només el sector del Barri Vell i Mercadal arriba al 15% per sectors. Mentrestant, a zones com a la de Carme-Vista Alegre i la de Sant Daniel s'ha notat un augment d'habitatges d'ús turístic, tot i que estan «lluny» d'arribar a la xifra del 15%, ha detallat el regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí. El regidor també ha volgut deixar clar que aquesta modificació «no resol el problema, però sí que millora la convivència», i ha demanat a l'administració més implicació. «Sembla que el Govern posa traves», ha dit.

En la mateixa línia, Andreu ha reiterat la voluntat de «regular els usos turístics», tot i que és una «iniciativa que ve a sumar-se a altres mesures perquè els gironins no hagin de marxar de la ciutat». Així, ha dit que en paral·lel es desenvoluparan més mesures per «promocionar més habitatges assequibles».