Girona preveu acabar la comissaria de Santa Eugènia abans de final d’any

Els veïns de la zona continuen queixant-se de sorolls a les nits i lamenten el retard a l’hora de fer la reforma

L’Ajuntament ha establert mesures al barri, amb més presència policial i un procés de mediació amb les persones més problemàtiques

L’estal actual de les obres de la comissaria de Santa Eugènia.

L’estal actual de les obres de la comissaria de Santa Eugènia. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

L’Ajuntament de Girona s’ha marcat un nou objectiu per enllestir les obres de la nova comissaria de la Policia Municipal que s’ubicarà a l’antiga masia de Can Burrassó, al barri de Santa Eugènia de Ter. Els treballs acumulen un retard de més de mig any i ara el consistori preveu acabar la reforma de l’espai abans que acabi aquest any. És a dir, gairebé un any més tard de la previsió inicial que tenia l’Ajuntament, que era la de gener de 2023.

En el ple municipal del passat 2 d’agost ja es va apuntar aquest nou retard per part de l’empresa que s’encarrega de la rehabilitació, Comsa Service Facility Management, SAU, que havia de finalitzar les tasques el 31 de juliol. La tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana, Cristina Andreu, també va apuntar que el Consell Comarcal, «per encàrrec» de l’Ajuntament, «actuarà per pressionar» a l’empresa Comsa durant el mes d’agost per tal que «entreguin l’obra finalitzada, a poder ser, el setembre».

Les obres de construcció de la Comissaria de Santa Eugènia de la Policia Municipal de Girona es van adjudicar a Comsa el desembre de 2021 per 752.931,53 euros i la formalització del contracte es va fer el 10 de gener de l’any passat. A partir de llavors, l’empresa tenia dotze mesos per acabar les obres i no ha complert els terminis, amb el Consell Comarcal que ha donat diferents pròrrogues a l’empresa. A més, quan s’acabin les obres de reforma de l’edifici encara faltarà una altra fase per enllestir la nova comissaria. I és que encara s’han de licitar les càmeres de vigilància exteriors. L’Ajuntament detalla que està treballant en això, però no sap dates exactes.

La previsió inicial era que la rehabilitació de l’antiga masia de Can Burrasó acabés el gener de 2023

Queixes veïnals

Tot això, davant les nombroses queixes dels veïns de la zona, especialment al parc Núria Terés, molt a prop d’on s’ha d’ubicar la nova comissaria. Allà hi ha diferents espais, com una pista de bàsquet o un parc amb arbres, on es «concentren grups de joves fins a les dues o les tres de la matinada», expliquen els veïns. El «show» no és cada dia, però «dos o tres dies per setmana sí», afirmen. Entre música i llaunes que van i venen els costa dormir, especialment, durant l’estiu, quan tenen les finestres obertes.

Els residents de la zona també lamenten el «retard» a l’hora de fer les obres. «Estem bastant cremats», diuen, i és que es van «il·lusionar» el mes de maig quan van veure que a «estava feta l’estructura de l’edifici», però de mica en mica, les il·lusions s’han anat perdent. «Donàvem l’agost per perdut, però no el setembre», es queixen els veïns i apunten hi ha «pocs operaris treballant». Detallen que n’hi ha una furgoneta «sempre», però que a dins «només hi ha un o dos operaris».

Mesures contra els sorolls

«No és una solució fàcil», va explicar el regidor del barri de Santa Eugènia de Ter, Sergi Font, en l’últim ple municipal, celebrat el 18 de setembre. El regidor va detallar que «la feina que es fa des de l’Ajuntament «es nota» perquè s’han «detectat els espais on la conflictivitat social pot provocar molèsties als veïns, sobretot de nit, i impedir que descansin de forma correcta».

Font va apuntar que el consistori havia estudiat fer diferents actuacions contra els actes incívics i els sorolls durant la nit. Una primera fase és implantar una neteja més intensa al barri, amb els operaris de Girona+Neta que van acompanyats per la Policia Municipal. El regidor va explicar que «això ha funcionat», però també va reconèixer que «això no ha fet que hi hagués zero conflictivitat».

L’Ajuntament també ha començat la segona fase, en la qual s’està fent «un procés de mediació amb les persones que podríem considerar que tenen problemes amb l’alcoholisme», va dir Font. A més, «hem trobat una persona que farà la mediació», i va afegir que «la solució no ha de ser només policial, sinó també social». Per últim, va avisar que sí que es detecten menors que «estan malvivint» s’avisi als Serveis Socials.

Subscriu-te per seguir llegint