Girona apujarà un 25% la taxa d'escombraries el 2024

Es fraccionarà el pagament en tres, a diferència d'enguany que s'ha pagat tot aquest mes d'octubre

L'IBI puja un 3,6% pels propietaris dels habitatges

L'Ajuntament ha pagat un 32% més que el 2022 en despeses de subministraments, en una xifra que ha pujat fins als 42 milions d'euros

El cost de la factura anual rondarà 215 euros pels pisos i de 303 per les cases.

El cost de la factura anual rondarà 215 euros pels pisos i de 303 per les cases. / ANIOL RESCLOSA

Josep Coll

Josep Coll

L'Ajuntament de Girona apujarà la taxa d'escombraries un 25,87% el pròxim any. Aquesta és la proposta que han presentat aquest matí el tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, i la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, sobre les línies principals i les novetats més destacades de les ordenances fiscals pel pròxim any a la ciutat i que s'aprovaran en un ple extraordinari el dijous 26 d'octubre. L’objectiu principal d’aquest augment és fer front a la inflació i també pel sobrecost que implica el tancament de la planta de Solius.

D'aquesta manera, la taxa anual per un pis serà de 214,98 euros (el 2023 ha estat de 170,80 euros) i de 302,94 euros en el cas de les cases (el 2023 ha estat de 240,68 euros). La novetat respecte a aquest any serà que el pagament es farà fraccionat en tres (com l'IBI) i es cobrarà la quota cada quadrimestre. Pels pisos serà de 71,66 euros i per les cases de 100,98 euros. Per altra banda, la taxa d'escombraries per les empreses s'apujarà un 28,69% el pròxim any.

Sílvia Aliu ha destacat que la taxa «es podria incrementar més del que ho hem fet». En concret, es podia apujar fins a un 34%, però l'Ajuntament no ha volgut «tensionar l'economia familiar». I és que Font ha apuntat que «la situació a l'Ajuntament és difícil» perquè ha hagut de pagar un 32% més de despeses de subministraments amb un any de diferència. El setembre de 2022 les despeses derivades de les factures de la llum i el gas, entre d'altres, va ser de 32.181.000 euros, mentre que el setembre d'enguany ha estat de 42.588.000 euros.

No apujar de forma tant sobtada la taxa d'escombraries ha estat possible perquè s'ha posposat la instal·lació dels contenidors intel·ligents arreu de la ciutat fins a final de 2024, quan en principi havien d'estar a disposició el pròxim mes de març. «Això permet estalviar», ha reconegut Font, que ha detallat que el nou contracte de neteja, en funcionament des del setembre de 2022, costaria uns 58.000 euros diaris a l'Ajuntament. Ara, el consistori està «en negociacions per reduir el cost de forma progressiva».

L'IBI puja un 3,6%

Les taxes i impostos a Girona fa dos anys que estan congelats i l'Ajuntament «necessita fer una actualització de despeses pels canvis que hi ha hagut entre desembre de 2021 i gener de 2024», ha apuntat Font. En aquest sentit, també s'ha pujat un 3,6% l'Impost Sobre els Béns Immobles (IBI) pels propietaris d'habitatges, un increment que serà «una mica més elevat» per les grans superfícies. A més, Aliu ha comunicat que entraria una nova normativa pels casos de pisos buits a Girona propietat dels grans tenidors.

«Volem que els habitatges buits puguin estar a disposició dels habitants», ha dit la regidora d'Hisenda. Per això, el consistori vol posar la lupa sobre els pisos buits que tenen els grans tenidors perquè paguin un recàrrec de fins al 150% de l'IBI. L'objectiu de tot plegat és que un propietari que té un pis buit «vagi notant que l'IBI augmenti», va afirmar Aliu. Això podria portar als propietaris a «llogar o vendre» l'habitatge. L'Ajuntament cobra, actualment, uns 30.000 euros dels habitatges propietat de grans tenidors. Ara, aquesta quantitat pujarà, segurament d'una forma «no molt elevada».

Altres taxes i impostos

Per altra banda, també hi ha algunes taxes i impostos que es mantenen congelats. És el cas de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i de l'impost de circulació. Tot i així, en aquest últim cas s'eliminaran les bonificacions per als vehicles antics de més de 25 anys. Aquesta és una mesura que va vinculada a la creació de la Zona de Baixes Emissions, de la qual l'Ajuntament va demanar una pròrroga al Ministeri de Transport fins al novembre de 2024.

A part, en aquestes novetats de les ordenances fiscals pel 2024 també es va anunciar un augment de la bonificació d'un 60% de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per aquells immobles catalogats com a comerços emblemàtics. També es crearà una nova taxa per als gats domèstics que serà de 10 euros anuals, tot i que la taxa de tinença d'animals no s'apuja. A part, es doblarà la taxa d'aparcament que els hotels paguen pels guals reservats davant dels establiments.

Per últim, Aliu va explicar que serà «menys restrictiu» poder accedir a les bonificacions, com a mesura per protegir a les famílies vulnerables. A més, es deixaran de girar rebuts petits i que a vegades no passen dels cinc cèntims. Ara, l'Ajuntament té la voluntat de reunir-se amb les diferents entitats de la ciutat per explicar els canvis de les ordenances fiscals abans del ple per aprovar-les, que serà el 26 d'octubre.