La Fira de Mostres de Girona creix un 6%

El certamen es farà del 28 d'octubre a l'1 de novembre amb 295 expositors

El 80% d'empreses repeteix respecte de l'edició anterior

El 68,12% de participants són de la demarcació de Girona

Tapi Carreras

Tapi Carreras

La Fira de Mostres de Girona tindrà 295 expositors, una xifra que representa un 6% més que l'edició anterior. La superfície contractada és de 8.090 metres quadrats, que significa un 4% més que l'any anterior quan van ser 7.782 metres quadrats. El 80% d'expositors repeteixen. Aquesta fidelitat, segona la directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, demostra que "la fira funciona com a eina per donar-se a conèixer i fer negoci". Algunes empreses han hagut de renunciar per l'existència de fires especialitzades en altres indrets, com ara una d'industrial i de maquinària que es fa a Saragossa.

La fira es farà del 28 d'octubre a l '1 de novembre entre el palau Firal, una carpa exterior i part del Camp de Mart de la Devesa. El 37,55% serà del sector serveis, emprenedoria, mobilitat elèctrica, entitats financeres mútues i informàtica. Estaran a la planta baixa del palau Firal. A la planta superior hi haurà el sector de l'alimentació, amb el 22,27% dels expositors. A la carpa exterior hi haurà les empreses de decoració i de construcció que representen el 27,1% i la resta, el 13% corresponen a noves tecnologies, la indústria i vehicles.

Creixen les empreses de plaques solars i les que venen tot tipus de vehicles elèctrics.

Per orígens, el 68,12% és de la demarcació de Girona (26,20% de la capital i el 41,92% de la resta). Hi ha un 16,59% de la demarcació de Barcelona, un 0,44% de Tarragona i la resta (un 15%) són de fora de Catalunya.

A banda dels expositors, hi haurà diferents escenaris com el de l'emprenedoria amb xerrades una de les quals a càrrec d'Èlia Guardiola, que explicarà com aprendre a vendre. També hi haurà l'escenari de Girona Excel·lent, amb productes gastronòmics de qualitat gironins, activitats dins del programa Menja't Girona, el dia de l'agent comercial o el dinar d'empresaris.

Cunyat ha ressaltat que la fira "continua creixent i tot i que encara no atrapem les xifres d’abans de la pandèmia, poc a poc ens hi estem acostant. Som la fira multisectorial per excel·lència de les comarques de Girona i ha quedat demostrat que aquest model funciona". Amb la voluntat d’acollir companyies de “molts sectors diferents”, la Fira de Mostres gaudeix de bona salut malgrat el parèntesi del 2020: “Ens trobem aproximadament a un 70% del nombre d’expositors prepandèmia. Això és molt positiu, tenint en compte quina ha sigut la recuperació en el sector de les fires. Alguns salons han desaparegut i d’altres han perdut un important gruix de participació, però nosaltres mantenim un bon ritme de creixement”, ha afegit.

El pes de les empreses

El president de la Cambra de Comerç de Girona i del Comitè Executiu de Fira de Girona, Jaume Fàbrega, ha ressaltat que la Fira de Mostres és "una història d'èxit"· pels anys que porta, pel número d'expositors i de visitants i per haver sobreviscut a la pandèmia quan altres fires no ho han aconseguit.

Fàbrega ha ressaltat el pes de les exportacins en l'economia gironina. L'any passat va suposar 8.000 milions d'euros. hi ha 4.565 empreses que exporten de les quals, fa més de quatre anys 1.262.

El benestar emocional i la salut, molt presents

La vicealcaldessa i primera tinenta d’alcaldia i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis, ha ressaltat que cal que la Fira de Mostres mantingui tres aspectes: aliances (treballar amb complicitats), autenticitat (pel perfil multisectorial únic) i per la qualitat (el teixit productiu gironí és potent). Ha indicat que caldrà reforça el pressupost de Fira de Girona. Geis ha definit la Fira com “un gran actiu de la ciutat i per la ciutat que representa un equipament i un element imprescindible que cal modernitzar i adaptar a la Girona del futur. Això passa per donar-li una nova mirada, actualitzada i oberta a la societat, al teixit econòmic i a la ciutadania”. 

Coincidint amb la creació de la regidoria de Benestar Emocional i Salut, liderada per la psicòloga i infermera Sílvia Bosch, l’Ajuntament de Girona disposarà d’un espai de 30 m2 per donar a conèixer a la ciutadania les diferents accions en matèria de salut i benestar emocional que duu a terme el consistori. A partir d’imatges i de diversos materials de caràcter divulgatiu, a l’estand s’explicarà què és el benestar emocional, quina és la relació entre la part física i psíquica en la salut de les persones i què és i quina tasca té la taula de salut mental. L’Ajuntament compta amb aliances amb d’altres entitats que treballen aquests aspectes i algunes d’elles estaran presents al Palau de Fires.

És el cas, entre d’altres, d’AFATRAC (Associació de Familiars d’Afectats per Trastorns per Conducta), ABI Girona (Associació de persones amb trastorn bipolar de les comarques gironines), el centre de desintoxicació Mas Ferriol, ATART (Associació Tramuntana d'Ajut i Reinserció del Toxicòman), l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i el programa Ocell de foc – EcoJove, que atén jovent d’entre 16 i 30 anys, especialment aquell que pateix una problemàtica de salut mental. També s’inclourà una exposició interactiva per interpel·lar a la ciutadania sobre l’ús de les pantalles.

 Sobre això, Gemma Geis ha explicat que “per primera vegada" s'unia "la regidoria de Promoció Econòmica amb la de Benestar Emocional per modernitzar i enfortir la Fira amb una mirada cap a la salut mental, connectada amb la societat que ens necessita". "Volem liderar aquesta problemàtica actual, és important que hi hagi una mirada nova i reconèixer la diversitat de les persones. Amb aquest compromís a l’edició d’enguany dediquem tot un estand a aquesta nova regidoria”, ha conclòs la vicealcaldessa.

Seguint amb el fil de la salut i el benestar, també estan programats sis tallers de 45 minuts cadascun per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics (DEA), una activitat impulsada per la Diputació de Girona.