Més de mig miler d'assistents s'han submergit en el món de la IA en la Catosfera d'enguany

La trobada s'ha celebrat a Girona i ha culminat amb la Futur Fest aquest dissabte a la nit

Creadors de continguts en català a la Futur Fest de la Catosfera.

Creadors de continguts en català a la Futur Fest de la Catosfera. / Catosfera

ACN

La Catosfera, el punt de trobada de la internet catalana, ha culminat la 15a edició amb més de mig miler d'assistents. Les jornades, que s'han celebrat a Girona entre l'Espai Fundació La Caixa i a Platea del 19 al 21 d'octubre, han servit d'aparador de les tendències digitals i tecnològiques del 2023. En aquesta línia, l'edició d'enguany s'ha dedicat a la intel·ligència artificial (IA) i a la creació de contingut digital. La Catosfera també ha mantingut l'aposta pels pòdcasts en viu que ha comptat, per exemple, amb la inauguració de la nova temporada del Popap de Mariola Dinarès. I ha acabat aquest dissabte a la nit amb la segona Futur Fest, que reuneix 'streamers' en català.

Un dels moments àlgids d'aquesta edició ha estat la creació de la primera cançó de pop còsmic (un gènere inventat durant el taller) pel CEO de Mortensen, Josep Maria Ganyet, i el cantautor Jaume Pla (Mazoni) amb l'ajuda de la intel·ligència artificial. La composició de 'Xuixos de Girona' ha estat un espectacle inèdit en què ha participat el públic i que ha culminat amb un debat sobre ètica i tecnologia amb la directora General de Societat Digital, Liliana Arroyo. La nova peça musical ja està penjada a YouTube.

També han estat protagonistes d'aquestes jornades l'estrena del pòdcast de la Catosfera -que s'ha enregistrat en directe i es podrà consultar a les plataformes d'àudio els pròxims dies-, o bé la consolidació del Futur Fest, la 'spin-off' de la Catosfera celebrada a Platea i pensada per a públic jove que ha acollit també un espectacle inèdit amb onze creadors de contingut en català i l'emissió d'un programa de ràdio i un pòdcast en viu: el Loft, presentat per Xènia Casado i Berta Aroca; i l'Arrabassada, amb Marc Lesan, Oriol Lapeira i Iñaki Sola. Joana Cabratosa, Núria Simon i Ona Jou (Can Putades), Joan Grivé, Luara Mateu, Àlex Tous, Bet Molina, Cèlia Espanya i Albert Roig han estat alguns dels noms que han passat per l'escenari del Futur Fest.

Enguany també ha destacat la incorporació al programa del Hacktoberfest, la festa del programari lliure organitzada per l'Associació tecnològica Geeks.cat amb la col·laboració de GDG Girona, que ha reunit desenes de desenvolupadors interessats a involucrar-se activament en projectes de codi obert.

Més enllà d'aquests actes, al llarg dels tres dies de Catosfera s'han celebrat moltes més activitats, gran part de les quals dirigides específicament a alumnes de secundària d'instituts de Girona, que han omplert l'auditori de l'Espai Fundació La Caixa. El director de la Catosfera, Joan Camp, considera que aquesta edició ha estat "la més completa i exitosa de totes les que s'han celebrat fins al moment". Els diferents tallers, ponències, pòdcasts i espectacles es podran recuperar en línia a través del web de la Catosfera a partir de la setmana vinent.