Vint-i-cinc atraccions paguen més de 5.000 euros per ser a les festes de Girona

Hi ha 178 autoritzacions municipals i dues, un «mesón» i l’aparell «Ratón Vacilón», han de fer front a una taxa de que supera els 10.000 euros | Els firaires preveuen viatges a quatre euros a l’espai infantil i tiquets de 5 a 7 euros al d’adults 

«El Ratón Vacilón» és l’atracció que ha de pagar una taxa més elevada per ser a Girona.

«El Ratón Vacilón» és l’atracció que ha de pagar una taxa més elevada per ser a Girona. / Marc Martí Font

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Els firaires han començat a instal·lar les atraccions al parc de la Devesa per les Fires de Girona. L’Ajuntament ha autoritzat 178 espais després que els interessats abonessin una taxa que és menor o major segons diferents condicinants, sobretot el tamany. N’hi ha 25 que han hagut de pagar més de 5.000 euros però dues han de fer front a més de 10.000 euros. Són l’aparell «Ratón Vacilón» (10.825 euros) de l’empresa Bañuls Atracciones SL, i el Mesón- Bar Fortuna (10.460 euros) representada per Manuel Cañada.

De fet, la gran majoria de firaires repeteixen respecte de l’any passat. Només nou van renunciar i això ha obert pas a altres nous firaires. El contracte és del 2022 al 2025 i es pot prorrogar si les dues part hi estan d’acord. 

Les 25 atraccions que més important han de pagar són, majoritàriament, de gran format. Per exemple, hi ha l’aparell Selva Jet (9.618 euros) també de l’empresa Bañuls Atracciones i l’atracció Fuet - coneguda popularment com el Látigo- (9.618 euros) de Maria Àngels Cornejo. És un dels clàssics de la Devesa des de fa més de sis dècades i amb cinc generacions de la mateixa família al capdavant.

Altres grans despeses són l’atracció Los Rapidos (8.653 euros), els també clàssics Autoxocs Aragón (8.230 euros), la Noria (8.159 euros), l’Extreme (8.135 euros), el Limit (8.100 euros), el Rocket (8.100 euros), el Drac (8.046 euros) o el Gigant XXL (8.045 euros). A continuació, hi ha el Saltamontes (7.923 euros), el Mega Kanguro (7.466 euros), l’Ala Delta (7.430 euros), l’Inverter (7.138 euros) i el Drac Infantil (7.118 euros). De més de 6.000 euros hi ha els autoxocs de Rosa Maria González (6.672 euros), l’aparell infantil Donkey Kong (6.120 euros), el Maxi Dance (6.044 euros) i una parada de pesca d’ànecs de Samuel Aurora (6.033 euros). Finalment hi ha l’atracció infantil Tren Alegria (5.787 euros), Heroes (5.401 euro), Megabross (5.355 euros), Màquines Catarates (5.223 euros). 

La immensa majoria de parades i atraccions però paga menys de 5.000 euros de taxa. La majoria es mouen entre els 2.000 i els 5.000 euros. Hi ha des de llits elàstics, punts de venda de frankfurts, xurreries, grues, la mansió del terror, cadires voladores, torets, llaminadures, camells, pesca d’ànecs, moto karts, el Titànic, tortugues ninja, Alcatraz, tomboles, el paponazo o la roda dels cavallets i la caseta de pernils. 

Com cada any, les atraccions infantils estaran agrupades en un lateral que ressegueix el passeig de la Devesa i els vial interiors del parc seran per les atraccions per als adults. Les de gran format estaran ubicades a l’entorn de l’antic estadi Fèlix Farró per una banda i a prop de l’esplanada de la Copa per l’altra.

Les atraccions funcionaran del 27 d’octubre al 5 de novembre i els adjudicataris han hagut d’iniciar les actuacions de muntatge a partir del 19 d’octubre, tot i que si es demanava un permís especial es podia aconseguir començar els treballs el 16 d’octubre, tal com ha passat amb diferents aparells tenint en consideració les dimensions i la complexitat del muntatge. Els firaires hauran d’abandonar el parc de la Devesa el 12 de novembre.  

Les parades i les atraccions podran tenir obert cada dia fins les quatre de la matinada. No obstant, hauran d’apagar els equips musicals a les tres de la matinada cada nit excepte en tres dies que ho hauran de fer a la una de la matinada. Corresponen als dies en què l’endemà és laborable: la nit del 30 al 31 d’octubre, de l’1 al 2 de novembre i del 5 al 6 de novembre.

A nivell de llengua, els treballadors estan obligats a atendre els consumidors en castellà i en català, la senyalització i informació haurà d’estar almenys en català així í com tot el relacionat amb el preu dels tiquets.

Taxa elevada, espai ideal

Mentrestant, el president de l’Associació de Firaires de les Comarques Gironines, Joan Bagó, assenyala que les taxes a abonar són les més cares de la demarcació, tot i que entén que és la festa més grossa i que estan ubicats en un espai, la Devesa, ideal per ells. Sobre els preus per pujar a les atraccions, informa que les atraccions infantils es mouran amb uns preus al voltant dels quatre euros tot i que algunes oferiran abonaments que permeten reduir el preu. Les destinades a gent gran valdran entre cinc i set euros, tot i que alguna podria arribar a posar un tiquet de vuit euros puntualment.

Bagó detalla que l’aplicació de la jornada amb tiquets a 2x1 (aquest any el 2 de novembre) els perjudica perquè fan menys caixa i que, a més a més, la gent es reserva per aquell dia i els acaba afectat el dia abans i el dia després. A més, recorda que en altres poblacions, acollir-se a la promoció «de la jornada econòmica» és optatiu per als firaires i que l’Ajuntament ofereix descompte en la taxa al qui s’hi apunta.

Fires en silenci el 30 d’octubre i jornada econòmica el 2 de novembre

Fires en silenci el 30 d’octubre i jornada econòmica el 2 de novembre

Com ja ve succeint en els darrers anys, a les atraccions de la Devesa de Girona hi haurà una jornada de fires en silenci, adaptades acústicament i lumínica per als infants amb necessitats especials i i una jornada econòmica, en què hi haurà un 2x1 a les atraccions.

Pel que fa a la jornada de fires en silenci, es farà el dilluns 30 d’octubre (de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores). Es tracta d’una iniciativa iniciada l’any 2019 adreçada a nens i nenes amb necessitats especials perquè puguin gaudir de les atraccions de Fires d’una forma adaptada. 

El dijous 2 de novembre, a partir de les 17 hores, hi haurà jornada econòmica a les atraccions de fires, es farà 2x1 a totes les atraccions. La iniciativa ve de molts anys enrera per tal que els usuaris puguin pujar a atraccions amb una despesa menor. Antigament, el format de la jornada era d’un euro el viatge. 

El campament dels firaires estarà repartit entre la Copa i Domeny

El campament dels firaires estarà repartit entre la Copa i Domeny

Com ja va succeir l’any passat, els firaires tindran el seu campament repartit entre un solar del carrer Roberto Bolaños, situat a la zona del Pla de Baix de Domeny, i a l’aparcament de la Copa, on conflueixen els rius Ter i Onyar i que estan condicionats per acollir-los. 

Es van establir aquests dos punts a partir de l’any 2021, després d’anys de demandes ciutadanes reclamant que els vehicles dels firaires, com ara les caravanes, casetes, remolcs i altres vehicles on dormen, no estiguessin permanentment a l’interior del parc de la Devesa. Els firaires podran començar a ocupar aquests dos espais a partir del 19 d’octubre i els hauran de deixar lliures, com a molt tard, el 8 de novembre, a les vuit del vespre. En aquests dos espais, no hi podrà haver vehicles que no siguin els dels firaires durant aquestes dates.  

Subscriu-te per seguir llegint