El PSC denuncia que el govern «ha instaurat la falta de transparència a l’Ajuntament» de Girona

Els socialistes assenyalen que tenen dificultats per accedir a la documentació pública

Bea Esporrín i Sílvia Paneque, en roda de premsa.

Bea Esporrín i Sílvia Paneque, en roda de premsa. / DdG

Redacció

El PSC de Girona ha denunciat que el govern municipal de Girona «ha instaurat la falta de transparència a l’Ajuntament». Els socialistes assenyalen que «des de la constitució del nou govern, la falta de transparència a l’Ajuntament de Girona i trobar dificultats per accedir a la documentació pública s’han convertit en fets habituals». Afirmen que «abans del ple del mes d’octubre, han desaparegut de l’accés públic els decrets d’alcaldia i els regidors de l’oposició no poden accedir a tots els expedients de l’ordre del dia de les comissions informatives».

«Un decret d’alcaldia ha d’estar sempre visible. Tan bon punt se signa pren la condició de públic. Si aporta informació a la ciutadania com se li pot negar aquesta condició? És una informació amb accés directe que no requereix autorització prèvia, però que el govern tripartit de Salellas amaga fins que ho considera convenient. Això no és gestió de la informació: és no entendre el valor essencial d’una administració pública», analitza la regidora del PSC-Girona pel Canvi, Bea Esporrín.

«Soc regidora d’un grup municipal i només puc veure els expedients de les comissions de les quals és membre. És un fet que no es deu produir en cap altre ajuntament», lamenta Esporrín, introduint un altre factor que espesseeix la falta de transparència al govern tripartit de Salellas. «És significatiu que el govern hagi prohibit que el cap de la policia municipal assisteixi a cap acte; que enviï tard els acords sense precisar-ne les esmenes; i que no s’hagin convocat ni el Consell Econòmic i Social, ni la Taula de l’Aigua, ni el Consell de les Arts».

El dret d'accés a la informació

El dret d’accés a la informació s’inclou en la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, que assenyala com a responsabilitat directa dels alcaldes vetllar pel compliment de la llei, segons assenyala el PSC. «La posició del govern vulnera el que estableix l’article 118 del Reglament d’Organització Municipal (ROM), que és la síntesi de la Llei, sobre el dret d’accés a la informació i situa una qüestió de fons: entorpint l’accés a la informació, el govern de Girona posa en risc el dret fonamental a la participació política i els drets de la ciutadania i dels mitjans de comunicació», reflexiona la regidora.

Els socialistes recorden que els mitjans han expressat recentment la "falta de transparència en la gestió de la informació municipal", nomenant el cap de premsa de Girona a la Mosca Borda del Col·legi de Periodistes de Girona, per la pretensió de controlar la informació, perquè posa difícil l’accés al govern, per la pressió sobre els periodistes o per posar en qüestió les informacions que no li van a favor, una constant que s’ha agreujat des que Guanyem Girona és a l’alcaldia.