Girona vol canviar el mapa de zonificació de secundària i dividir la ciutat en dues parts

Cada escola tindria tres instituts adscrits

La regidora d’Educació de Girona, Queralt Vila, en una roda de premsa a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona

La regidora d’Educació de Girona, Queralt Vila, en una roda de premsa a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona / Aleix Freixas

Aleix Freixas / ACN

Aleix Freixas / ACN

L’Ajuntament de Girona proposarà modificar el mapa de zonificació escolar de secundària per crear només dues parts: una al nord i una altra al sud. Fins ara hi havia tres zones diferents i els alumnes del sector Est podien acollir-se en dues d’elles. Aquest projecte preveu garantir més equitat territorial, ja que cada escola de la ciutat tindrà tres instituts adscrits. Això vol dir que quan un alumne acabi la primària podrà escollir entre tres instituts de la seva zona com a preferència. La proposta està acordada amb el Consell Escolar Municipal (CEM) i el consistori preveu presentar-la al Departament d’Educació en les properes setmanes.

Aquest curs escolar els alumnes que havien acabat la primària en una de les escoles de la ciutat de Girona havien d’escollir en quin institut volien anar en funció de les tres zones que hi havia dibuixades en el mapa. Una era a la zona nord, una altra franja al centre que englobava el barri de Sant Narcís, bona part de l’Eixample i els barris de Montilivi i Vista-Alegre i una tercera zona amb els barris que quedaven al sud. El sector Est de la ciutat podia escollir entre qualsevol dels instituts de les franges del centre o el sud de la ciutat.

Ara, el govern de la ciutat ha decidit simplificar aquest mapa de zonificació per als estudiants de secundària i repartir la ciutat en dues parts diferents: la nord i la sud. La franja divisòria ressegueix el carrer del Carme, el mercat del Lleó, va fins a la plaça de Poeta Marquina, baixa per carretera de Barcelona fins a la plaça d’Europa i ressegueix el barri de Santa Eugènia.

La regidora d’Educació de la ciutat, Queralt Vila, ha detallat que han treballat molt per definir el perímetre d’aquestes dues zones per garantir que “tots els instituts de la ciutat tinguin la mateixa càrrega educativa”, a diferència del que passava fins ara. Vila ha destacat que tant a la banda sud, com a la banda nord hi ha tres instituts i una desena d’escoles.

Aixó vol dir que cada centre de primària tindrà tres instituts adscrits. Quan un alumne arribi a 6è de primària podrà escollir anar a un dels tres centres referents en una de les dues franges de la ciutat. En la part nord podran anar a l’Institut Carles Rahola, l’Institut de Santa Eugènia o l’Institut Jaume Vicens Vives. Pel que fa a la zona sud, hi ha els instituts de Montilivi, el Santiago Sobrequés i l’Ermessenda.

Lluita contra la segregació

Per a Queralt Vila, aquesta nova distribució també es lluita contra la segregació i evitarà desplaçaments llargs de les famílies per portar els joves de casa al centre. A més, destaca que la distribució permet tenir “un itinerari formatiu més clar” ja que els alumnes que comencin Infantil 3 ja sabran quins dels tres instituts tindrà de referència quan toqui fer el salt a la secundària. “Facilita la continuïtat entre les dues etapes”, ha afegit la regidora d’Educació.

El mapa de zonificació està acordada amb el Consell Escolar Municipal (CEM), que és on es representa tota la comunitat educativa de la ciutat. Ara, la regidora està parlant amb les direccions dels centres de secundària i afirma que els responsables dels instituts veuen el projecte amb bons ulls. Al llarg del novembre també parlarà amb tots els directors de les escoles de primària per demanar l’opinió en la nova distribució escolar.

A partir del proper curs

A partir d’aquí es preveu treballar el mapa amb el Departament d’Educació, que és qui té les competències per aprovar-lo. Queralt Vila es mostra confiada que la Generalitat no s’hi oposarà perquè afirma que les dues administracions comparteixen “objectius”. Malgrat tot, confessa que el mapa podria tenir alguna lleugera modificació. A més, la regidora també preveu convocar les AFA de la ciutat per detallar les dues noves zones i resoldre dubtes entre les famílies i incorporar-hi qualsevol millora que creguin oportuna.

La idea és que el mapa definitiu estigui acabat per Nadal i d’aquesta manera es pugui aplicar de cara a les preinscripcions del proper curs, 2024-2025. Una vegada el mapa sigui una realitat, Queralt Vila ha avançat que hauran de parlar amb altres àrees del consistori, com ara Mobilitat, per acordar com s’aborden les noves necessitats que es generaran amb la zonificació actualitzada. Vila ha recordat que la mobilitat escolar té un pes “important” en el dia a dia de la ciutat i cal planificar-ho “de forma conjunta”.